WHO o porijeklu novog žarišta virusa u Pekingu

WHO želi vidjeti trenutni odgovor kineskih vlasti i sveobuhvatni set mjera (EPA)

Ne zna se porijeklo novog žarišta korona virusa u Pekingu, izjavili su u ponedjeljak zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), opisujući tvrdnju da je do nje moglo doći zbog uvoza ili pakiranja lososa.

Nekoliko dijelova kineske prijestonice postavilo je u ponedjeljak sigurnosne kontrolne punktove, zatvorilo škole i zatražilo od ljudi da se testiraju na korona virus nakon neočekivanog porasta broja slučajeva povezanih s najvećom veleprodajnom pijacom u Aziji Xinfadi, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kineski državni listovi objavili su da je virus otkriven na daskama za sječenje koje se koriste za uvezeni losos na Xinfadiju.

Izvršni direktor WHO-a Mike Ryan izjavio je na brifingu da je suzdržan u vezi s tim da bi pakiranje lososa trebalo testirati.

Žarište u velikom gradu

Njegovi komentari u skladu su sa stavovima stručnjaka, koji su ranije u ponedjeljak rekli da riba sama po sebi ne prenosi bolest i da je bilo koja druga veza s lososom možda rezultat unakrsne kontaminacije.

Ryan je rekao da WHO pažljivo prati žarište, koje zabrinjava jer se pojavilo u velikom gradu, poput Pekinga, i da je u bliskom kontaktu s kineskim vlastima.

“Kao što smo vidjeli u mnogim zemljama, pojava novih žarišta uvijek zabrinjava”, naveo je Ryan.

Prema njegovim riječima, WHO želi vidjeti trenutni odgovor vlasti i sveobuhvatni set mjera.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada