UN poziva SAD da provede strukturne proturasističke reforme

Odbor od 18 nezavisnih stručnjaka zatražio je od Washingtona da ubrza istrage policijskog postupanja (AP)

Američka vlada treba javno priznati da u SAD-u postoji strukturni rasizam, stav je tijela Ujedinjenih naroda za borbu protiv rasizma.

Odbor UN-a za eliminaciju rasne diskriminacije u saopćenju je pozvao američku administraciju da “nedvosmisleno i bezuslovno odbaci i osudi rasno motivirana ubistva Afroamerikanaca i pripadnika ostalih manjina”, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Odbor, koji se sastoji od 18 nezavisnih stručnjaka iz cijelog svijeta, zatražio je od Washingtona da ubrza istrage policijskog postupanja, uključujući prekomjernu upotrebu sile tokom aktuelnih protesta protiv rasno motivirane policijske brutalnosti.

Tijelo UN-a je ponovilo da službenici na saveznom, državnom i lokalnom nivou trebaju proći sistemsku proturasističku obuku.

Rasprava o ukorijenjenom rasizmu

Vijeće za ljudska prava, glavno tijelo UN-a za to područje, trebalo bi u srijedu raspravljati o ukorijenjenom rasizmu u SAD-u i ostalim dijelovima svijeta.

Afričke zemlje zatražile su hitnu raspravu o rasno motiviranom kršenju ljudskih prava, sistemskom rasizmu, policijskoj brutalnosti i nasilju protiv mirnih demonstranata.

Bit će to peta hitna rasprava od osnivanja Vijeća za ljudska prava 2006. godine.

Ranije su se ticale blokade pomoći Palestincima i situacije u Siriji.

SAD je izašao iz Vijeća za ljudska prava UN-a 2018. godine, nakon što ga je administracija predsjednika Donalda Trumpa kritizirala što je među svoje članice uključilo zemlje poznate po kršenju ljudskih prava i jer je često upiralo prste u izraelsko postupanje prema Palestincima.

Izvor: Agencije