U SAD-u povučeno odobrenje za hidroksihlorokin i hlorokin

Lijekovi ne ispunjavaju zakonom propisane kriterije za odobrenje za hitnu primjenu, navode iz FDA (EPA)

Agencija za hranu i lijekove Sjedinjenih Američkih Država (FDA) povukla je u ponedjeljak hitno odobrenje za upotrebu lijekova protiv malarije, za koje predsjednik Donald Trump tvrdi da bi se trebali biti korišteni u borbi protiv pandemije korona virusa.

U saopćenju FDA-a navodi se da hidroksihlorokin i hlorokin nisu efikasni u liječenju bolesti COVID-a 19, navodeći čak i neke potencijalno štetne efekte tih lijekova na zdravlje ljudi.

“FDA je zaključio da, na osnovu novih informacija i nekih ranijih podataka, više nije razumno vjerovati da bi ovi lijekovi mogli biti efikasni u liječenju COVID-a 19 niti je razumno vjerovati da poznate i potencijalne koristi ovih proizvoda nadmašuju njihove poznate i potencijalne rizike”, navodi se u saopćenju, prenosi Anadolija.

Osim za liječenje malarije, hidroksihlorokin je odobren za liječenje pacijenata koji boluju od lupusa i reumatoidnog artritisa.

‘Lijekovi potiču bolesti srca’

FDA je u martu izdala odobrenje kojim je omogućila ljekarima da u vanrednim situacijama propisuju te lijekove pacijentima oboljelima od COVID-a 19.

Nakon što su se pojavile brojne tvrdnje naučnika da su hidroksihlorokin i hlorokin opasni za pacijente koji boluju od te bolesti te da potiču bolesti srca i mogući su uzrok povišene smrtnosti, FDA je ipak povukla odobrenje.

Iz te agencije naveli su i da su donijeli tu odluku nakon što se pokazalo da lijekovi ne ispunjavaju zakonom propisane kriterije za odobrenje za hitnu primjenu.

Donald Trump često je navodio da je hidroksihlorokin dobar u borbi protiv korona virusa te da ga je i sam koristio da bi izbjegao zarazu.

Izvor: Agencije