U SAD-u povučeno odobrenje za hidroksihlorokin i hlorokin

Lijekovi ne ispunjavaju zakonom propisane kriterije za odobrenje za hitnu primjenu, navode iz FDA (EPA)
Lijekovi ne ispunjavaju zakonom propisane kriterije za odobrenje za hitnu primjenu, navode iz FDA (EPA)

Agencija za hranu i lijekove Sjedinjenih Američkih Država (FDA) povukla je u ponedjeljak hitno odobrenje za upotrebu lijekova protiv malarije, za koje predsjednik Donald Trump tvrdi da bi se trebali biti korišteni u borbi protiv pandemije korona virusa.

U saopćenju FDA-a navodi se da hidroksihlorokin i hlorokin nisu efikasni u liječenju bolesti COVID-a 19, navodeći čak i neke potencijalno štetne efekte tih lijekova na zdravlje ljudi.

“FDA je zaključio da, na osnovu novih informacija i nekih ranijih podataka, više nije razumno vjerovati da bi ovi lijekovi mogli biti efikasni u liječenju COVID-a 19 niti je razumno vjerovati da poznate i potencijalne koristi ovih proizvoda nadmašuju njihove poznate i potencijalne rizike”, navodi se u saopćenju, prenosi Anadolija.

Osim za liječenje malarije, hidroksihlorokin je odobren za liječenje pacijenata koji boluju od lupusa i reumatoidnog artritisa.

‘Lijekovi potiču bolesti srca’

FDA je u martu izdala odobrenje kojim je omogućila ljekarima da u vanrednim situacijama propisuju te lijekove pacijentima oboljelima od COVID-a 19.

Nakon što su se pojavile brojne tvrdnje naučnika da su hidroksihlorokin i hlorokin opasni za pacijente koji boluju od te bolesti te da potiču bolesti srca i mogući su uzrok povišene smrtnosti, FDA je ipak povukla odobrenje.

Iz te agencije naveli su i da su donijeli tu odluku nakon što se pokazalo da lijekovi ne ispunjavaju zakonom propisane kriterije za odobrenje za hitnu primjenu.

Donald Trump često je navodio da je hidroksihlorokin dobar u borbi protiv korona virusa te da ga je i sam koristio da bi izbjegao zarazu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO