Šef Mossada namjerava razgovarati s arapskim čelnicima o aneksiji

Cohen će komunicirati sa čelnicima arapskih zemalja, uključujući Egipat i Jordan, javljaju izraelski mediji (Reuters)

Šef Mossada Yossi Cohen u sljedećim danima kontaktirat će sa šefovima i čelnicima arapskih zemalja, među kojima su i Egipat i Jordan, da oslušne puls tih zemalja vezano za plan Izraela da pripoji dijelove Zapadne obale, navodi izraelska javna radio-televizija KAN.

Cilj tih poziva, kako navodi izraelski javni servis, jest saslušati stavove tih zemalja i njihove planove za reagiranje, kao i pokušaj da se ublaži oštrina odgovora u slučaju da Izrael nastavi s provođenjem plana aneksije.

Isti izvor navodi da će, ako se za tim ukaže potreba, šef Mossada obaviti turneju po regiji, tokom koje će posjetiti arapske zemlje s istim ciljem.

Egipat i Jordan zasad nisu komentirali navode izraelskog javnog servisa.

KAN napominje da Cohen preispituje optimističnije procjene vezano za reakcije arapskih zemalja i reakciju Palestinaca u suprotstavljanju planu aneksije.

Mogućnost pogoršanja sigurnosnih uvjeta

S druge strane, šef izraelske obavještajne agencije Shin Bet i načelnik Generalštaba vojske upozorili su na mogućnost pogoršanja sigurnosnih uvjeta zbog aneksije.

U posljednje vrijeme izraelski premijer Benjamin Netanyahu više je puta izjavio da izraelska vlada od 1. jula želi početi s aneksijom, koja će obuhvatiti 30 posto područja Zapadne obale.

Prošlog mjeseca palestinsko rukovodstvo saopćilo je da je Palestinska oslobodilačka organizacija raskinula sporazume s Izraelom i Sjedinjenim Američkim Državama zbog plana aneksije.

Izvor: Agencije