Ruski Su-27 presreli američke avione iznad Baltika

Su-27, Avion, Bombarder
SAD i Rusija često razmjenjuju optužbe zbog priređivanja manevara (EPA)

Ruski borbeni zrakoplovi Su-27 presreli su američke bombardere B-52H i špijunski zrakoplov iznad Baltičkog mora, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Snage za brzo reagiranje upozorile su 15. lipnja snage protuzračne obrane Zapadnog vojnog distrikta, koje je blagovremeno otkrilo operacije bombardera B-52H američkih zračnih snaga i izviđačke zrakoplove stranih država iznad neutralnih voda Baltičkog mora, nakon čega su ih presreli ruski borbeni zrakoplovi, navedeno je u priopćenju.

Na značajnoj udaljenosti od ruske državne granice, zrakoplove stranih država kontinuirano su pratile ruske radarske stanice, piše u priopćenju,  prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Tass.

Razmjena optužbi

Odnosi Rusije i Zapada opali su na najnižu razinu od  Hladnog rata zbog ruske aneksije Krima, podrške Moskve separatistima na istoku Ukrajine te drugih spornih pitanja.

Službena Moskva više puta izrazila je zabrinutost zbog razmještanja snaga NATO-a u blizini ruske granice, što opisuje kao prijetnju svojoj sigurnosti, a obje strane razmjenjuju optužbe zbog priređivanja manevara.

Sjedinjene Američke Države i druge članice NATO-a često navode da ruski borbeni zrakoplovi ugrožavaju njihove, što Moskva negira.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada