Rusija testirala novi sistem protivzračne odbrane

Riječ je o vježbi za traženje i otkrivanje bespilotnih letjelica pri velikim brzinama i na velikim dometima (EPA)

Rusija je u ponedjeljak testirala raketni sistem zemlja-zrak Buk-M3 dugog dometa na potencijalnim neprijateljskim špijunskim bespilotnim letjelicama tokom vježbi u Kurskoj oblasti, na zapadu zemlje, saopćila je ruska vojska.

“Vježba za traženje i otkrivanje bespilotnih letjelica pri velikim brzinama i na velikim dometima održana je prvi put i pokazala je velike sposobnosti timova protivavionskih raketnih sistema da djeluju u okviru predviđenih scenarija”, navodi se u saopćenju, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju TASS.

U vježbama je učestvovalo više od 600 pripadnika vojske.

Raketni sistem zemlja-zrak Buk-M3 projektiran je da presreće sve vrste krstarećih raketa i aerodinamičnih ciljeva.

Vježba Sjeverne flote

Prošle sedmice Sjeverna flota Ruske ratne mornarice izvela je vježbe odbrambenih aktivnosti nakon što se još jedan brod NATO-a nedavno pojavio u blizini obale Ruske Federacije.

Riječ je o francuskoj fregati Aquitaine, koja je zašla u Barentsovo more, što je drugi put ove godine da su pomorske snage NATO-a došle u blizinu ruske granice u arktičkom području.

Početkom maja udarna grupa NATO-a, sačinjena od ukupno četiri američka i britanska broda, uplovila je u Barentsovo more, što je bio prvi takav slučaj u više desetljeća.

Da bi obuzdala takve aktivnosti, Sjeverna flota organizirala je pomorske vojne vježbe, koje su mornaricu NATO-a spriječile da se približi arktičkoj obali Rusije.

Izvor: Agencije