Rusija: Američkom marincu 16 godina zatvora zbog špijuniranja

Whelan, koji ima američki, britanski, kanadski i irski pasoš, u pritvoru je od 28. decembra 2018. godine kada su ga priveli agenti ruskog Federalnog sigurnosnog biroa (FSB) u Moskvi (EPA)

Ruski sud proglasio je bivšeg američkog marinca Paula Whelana krivim u suđenju gdje se on teretio da je špijunirao u koristi Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Reuters u ponedjeljak i dodaje kako je Whelanu određena 16-godišnja zatvorska kazna.

Reuters dodaje kako je danas završeno suđenje koje je inače vođeno iza zatvorenih vrata i za koje su američke diplomate više puta govorile kako je nepošteno i netransparentno.

Whelanov advokat najavio je žalbu na presudu

Whelan, koji ima američki, britanski, kanadski i irski pasoš, u pritvoru je od 28. decembra 2018. godine kada su ga priveli agenti ruskog Federalnog sigurnosnog biroa (FSB) u Moskvi.

Zvanična Moskva navodi kako je 50-godišnjak uhapšen dok je u posjedu imao prijenosni disk na kojem su se nalazile klasificirane informacije.

Prepreka bilateralnim odnosima

Whelan, koji je kazao kako se ne osjeća krivim, ističe kako mu je namješten cijeli slučaj i kako je mislio da se na disku, koji mu je dao poznanik iz Rusije, nalaze fotografije sa odmora.

Pročitajte još:

Putin: Protesti u SAD-u su odraz dubokih kriza

SAD i Rusija počinju pregovore o kontroli naoružanja

Mediji: Američki bombarderi mogu izbjeći S-400 i gađati Sibir

Američki diplomati cijeli slučaj, navodi Reuters, opisuju kao „značajnu prepreku“ u unapređenju već slabih bilateralnih odnosa, te su često navodili kako nema dokaza protiv Whelana i tražili od ruskih vlasti da ga oslobode.

Ruski državni tužitelji, koji su optužili Whelana da je u najmanju ruku po rangu pukovnih američkih vojnih obavještajaca, tražili su od suda da ga osudi na 18 godina u zatvoru sa maksimalnim mjerama sigurnosti.

Washington Post navodi kako je Whelan po izricanju presude vikao kako nema prevod na engleski jezik i kako nema pojma šta su rekli na izricanju presude. Američki medij dodaje kako je njegov advokat najavio žalbu na presudu.

Američki državni sekretar Mike Pompeo zatražio je da se Whelan pusti na slobodu.

“Ogorčen današnjom odlukom da se Paul Whelan osudi na osnovu tajnog suđenja, sa tajnim dokazima i bez odgovarajućih svjedoka odbrane. Odnos ruskih vlasti prema Paulu je i dalje užasan i mi zahtijevamo njegovo momentalno puštanje na slobodu”, napisao je Pompeo na svom Twitter nalogu.

Američka ambasada je ranije osudila proces, te je navela da za optužbe nisu dati nikakvi dokazi.

Izvor: Agencije