Početak otvaranja evropskih granica uz restrikcije

Mnoge restrikcije na granicama za posjetitelje iz EU i šengenske zone ukinut će se od Islanda do Grčke, no to neće biti povratak nesmetanom putovanju kakvo je bilo prije pandemije (EPA)

Evropske države u ponedjeljak su ublažile neke granične kontrole uvedene u pandemiji korona virusa, no zatvorenost Španije, niz preostalih ograničenja i nove metode prelaska granica pokazuju kako će se na putovanja kakva su bila prije pandemije i dalje čekati, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters i dpa.

Šengenska zona koja obuhvaća 22 države Evropske unije te Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku inače operira bez graničnih kontrola, no zbog COVID-19 je bila većinom suspendirana tri mjeseca za sve osim za robu i neophodne radnike. 

Komesarka Evropske komisije za unutrašnja pitanja Ylva Johansson pozvala je prošle sedmice članice da do ponedjeljka otvore svoje granice, a do jula i one prema trećim državama.

Taj bi potez mogao spasiti dio turističke sezone i pomoći evropskom sektoru putničkog prijevoza i turizma koji s rekreacijom i kulturom čini gotovo 10 posto evropske privrede. U mediteranskim državama taj je postotak veći, pa su te zemlje među najpogođenijima korona krizom.

Austrijske restrikcije

Mnoge restrikcije na granicama za posjetitelje iz EU i šengenske zone ukinut će se od Islanda do Grčke, no to neće biti povratak nesmetanom putovanju kakvo je bilo prije pandemije. 

Njemačka upozorenja za putovanja, uvedena prije tri mjeseca, ukinuta su u ponedjeljak za većinu Evrope. Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova ukinulo je i upozorenje za putovanje u 27 evropskih država. 

Nakon što je otvorila većinu granica prema susjednim državama u prvoj sedmici juna, Austrija u ponedjeljak ukida obavezni karantin i testiranje za državljane drugih članica EU-a i nordijske zemlje koje nisu u tom savezu.

Šengenska zona koja obuhvaća 22 države Evropske unije te Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku inače operira bez graničnih kontrola

No, restrikcije u Austriji i dalje su na snazi za Švedsku, Španiju, Portugal i Veliku Britaniju, kao i upozorenje za putovanje u najpogođeniju italijansku regiju Lombardiju.

Restrikcije ulaska za sve države Evropske unije i Veliku Britaniju u ponedjeljak će ukinuti i Švicarska. 

Češki ‘semafor’

Španija ne dopušta ulazak stranim turistima do 21. juna, s izuzetkom nekih otoka. Drugdje mogućnost putovanja ovisi o tome otkud i gdje se ide.

Grčka i dalje traži karantin za putnike iz aerodroma osam država EU-a. Češka je uvela sistem semafora, zabranivši ulaz za turiste iz „žutih“ ili „crvenih“ država poput Portugala i Švedske. 

Danska pušta turiste s Islanda, iz Njemačke i Norveške, no ne i Švedske, pod uvjetom da rezerviraju najmanje šest noćenja.

Prije korona virusa je prosječno unutrašnje evropske granice svakodnevno prelazilo oko 3,5 miliona ljudi, navodi se u prošlogodišnjem izvještaju Evropskog parlamenta. Njih oko 1,7 miliona je to činilo zbog rada, a mnogi od njih danas rade od kuće.

Izvor: Agencije