Njemačka za čvršći evropski stav prema Kini

Njemačka će snažnije zahtijevati reciprocitet u odnosima s Kinom (EPA)

Njemačka, koja će sredinom godine preuzeti šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom, najavila je da će se zalagati za čvršći stav EU-a prema Kini te snažnije zahtijevati reciprocitet u odnosima s tom zemljom, stavljajući, također, naglasak na vrijednosti EU-a.

U novom nacrtu plana njemačkog predsjedavanja EU-om, u koji je uvid imao Reuters, izražava se želja za razvoj saradnje s Kinom, kao i za rad na većem reciprocitetu u svim sferama koje obuhvata plan, prenosi Tanjug.

Spominjanje reciprociteta rezultat je pritužbi njemačkih kompanija, koje tvrde da nemaju pristup kineskom tržistu u istoj mjeri u kojoj je kineskim kompanijama omogućeno da posluju na tržištu Njemačke.

Zajednički interesi i vrijednosti

“Politika svih institucija i država članica EU-a prema Kini treba biti jedinstvena, uravnotežena i orijentirana ka dugoročnim zajedničkim interesima i vrijednostima EU-a”, piše u planu na 24 stranice.

Riječ “vrijednosti” nije postojala u prethodnoj verziji plana, sačinjenoj u martu, a njeno uključivanje u novi dokument potencijalno nagovještava jači naglasak na pitanjima kao što su demokratija, ljudska prava i autonomija Hong Konga.

Također, u planu se navodi da je SAD najbliskiji vanjskopolitički i sigurnosni partner Njemačke van EU-a.

Ta tvrdnja, poslije najava Washingtona o povlačenju američkih trupa iz Njemačke, sada bi mogla imati veću važnost nego što bi to inače bio slučaj.

Izvor: Agencije