Netanyahu s generalima: Zapadnu obalu pripojiti u fazama

Benjamin Netanyahu pohvalio je potez Kosova (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da određena područja na Zapadnoj obali mogu biti pripojena Izraelu u fazama, a ne u jednom koraku.

Netanyahu je održao sastanak s penzioniranim izraelskim vojnim zvaničnicima, s kojima je razgovarao o planu aneksije Izraela na Zapadnoj obali i u dolini Jordana, prenosi Anadolija.

Premijer Izraela je na sastanku izrazio želju za aneksijom do 30 posto Zapadne obale, ali izraelski ministar odbrane Benny Gantz i ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi, navodno, nisu podržali ovaj prijedlog.

Bez podrške Gantza i Ashkenazija

Kako pišu lokalni mediji, Netanyahu je kazao da je zvanični Washington tražio od njega da dobije odobrenje Gantza i Ashkenazija za svaki korak koji planira poduzeti u vezi s provođenjem plana aneksije.

Izraelski mediji također navode da je jasno da postoje određena neslaganja između Netanyahua i Gantza oko načina provedbe plana aneksije.

Netanyahu i lider opozicije Gantzom formirali su zajedničku vladu, a obojica su pritom najavili da će od 1. jula ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Zapadna obala, uključujući Istočni Jerusalem, smatra se okupiranom teritorijom prema međunarodnom pravu, zbog čega su sva jevrejska naselja na toj teritoriji, kao i planirana aneksija, ilegalni.

Palestinski zvaničnici zaprijetili su da će poništiti bilateralne sporazume s Izraelom ako se nastavi s planiranom aneksijom, što bi dodatno narušilo rješenje o dvije države.

Arhipelag s mostovima i tunelima

Aneksija dolazi kao dio “Dogovora stoljeća” američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je objavljen 28. januara, a odnosi se na Jerusalem kao “nepodijeljeni glavni grad Izraela” i priznaje izraelski suverenitet nad velikim dijelovima Zapadne obale.

U planu se navodi uspostavljanje države Palestine poput arhipelaga povezanog mostovima i tunelima.

Palestinski zvaničnici tvrde da će prema američkom planu Izrael aneksirati 30 do 40 posto Zapadne obale, uključujući cijeli Istočni Jerusalem.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada