Izrael odobrio plan za izgradnju naselja Trumpovi visovi

Netanyahu je rekao da će Izrael 'započeti praktične korake za osnivanje zajednice Ramat Trump na Golanskoj visoravni, pod suverenitetom Izraela koji je priznao predsjednik Trump' (EPA)

Vlada Izraela je odobrila planove za izgradnju novog naselja na okupiranoj Golanskoj visoravni koje će se zvati po predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu, izjavila je ministrica za jevrejska naselja Tzipi Hotovely.

Hotovely je napisala na Facebooku da će njeno ministarstvo započeti pripreme da bi u “Trumpovim visovima” (Ramat Trump) moglo da živi 300 porodica.

Izrael je osvojio Golansku visoravan od Sirije u ratu 1967. godine i anektirao je 1981. godine, prenosi Beta.

Veći dio međunarodne zajednice taj potez i jevrejska naselja na toj teritoriji smatra nelegalnim po međunarodnom pravu.

Međutim, tokom posjete premijera Izraela Benjamina Netanyahua Washingtonu 2019. godine, nekoliko sedmica prije izraelskih izbora, Trump je potpisao izvršnu naredbu kojom se ta strateška teritorija priznaje kao izraelska.

Ta odluka, jedna od nekoliko Trumpovih u korist Izraela, dočekana je aplauzom u toj zemlji.

Odobrena gradnja

Odobrenjem planova za izgradnju novog naselja na Golanskoj visoravni ostvaruje se projekat koji je Netanyahu najavio prošle godine uz veliku pompu. Izraelski mediji navode da će za izgradnju biti izdvojeno 2,3 miliona dolara.

Netanyahuova vlada je prošlog juna održala sjednicu u tom području na kojoj se glasalo o osnivanju zajednice s imenom predsjednika SAD-a, u znak zahvalnosti zbog priznanja suvereniteta Izraela nad Golanom.

U naselju Kela gdje je ta sjednica održana živi manje od 300 ljudi, a u susjednom Bruchimu, preimenovanom u “Trumpovi visovi”, živi manje od 10.

Na sjednici vlade u nedjelju Netanyahu je rekao da će Izrael “započeti praktične korake za osnivanje zajednice Ramat Trump na Golanskoj visoravni, pod suverenitetom Izraela koji je priznao predsjednik Trump”.

Izrael je tokom godina izgradio desetine naselja na Golanskoj visoravni u kojima živi gotovo 26.000 jevrejskih naseljenika. Tu živi i otprilike isto toliko Arapa, uglavnom pripadnika etničko-vjerske grupe Druzi.

Izvor: Agencije