IAEA traži od Irana pristup nuklearnim lokacijama

Iran, Nuklearna elektrana
Teheran tvrdi da IAEA nema zakonske osnove da pregleda postrojenja (EPA)

Čelnik agencije Ujedinjenih naroda za nuklearni nadzor ponovio je u ponedjeljak da Iran mora pružiti njenim inspektorima pristup lokacijama u kojima je, kako se vjeruje, uskladišten ili korišten neprijavljeni nuklearni materijal.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mariano Grossi izjavio je novinarima nakon sastanka odbora guvernera IAEA-e u Beču da je postavio to pitanje “kod iranskih vlasti na najvišem nivou”.

“Potrebna nam je takva saradnja. Žalim što u ovom trenutku imamo takvu nesuglasicu”, kazao je on, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

Bez angažmana u bitnim raspravama

Grossi je rekao odboru da “Iran uskraćuje pristup gotovo jednu godinu i nije angažiran u bitnim raspravama koje bi pojasnile odgovore na naša pitanja vezana za mogući neprijavljeni nuklearni materijal i aktivnosti povezane s nuklearnom energijom”.

Vjeruje se da su aktivnosti na sve tri lokacije pokrenute početkom stoljeća, prije nego što je Iran potpisao nuklearni sporazum sa svjetskim silama 2015, dok Teheran tvrdi da IAEA nema zakonske osnove da ih pregleda.

Grossijevi komentari naglasili su brige njegove agencije izražene u njenom pisanom izvještaju svojim članicama u ovom mjesecu u vezi s pristupom dvjema ili trima lokacijama koje je identificirala u martu.

Izvor: Agencije