Hamas poziva na ujedinjeni otpor izraelskoj aneksiji

Dužnost je svakog slobodnog palestinskog građanina da ustane protiv agresije na našu zemlju, rekao je Salah al-Bardawil (Anadolija)

Pokret Hamas je pozvao na jedinstvo među Palestincima i “otpor” protiv izraelskih planova da anektira dijelove okupirane Zapadne obale.

Viši zvaničnik Hamasa Salah al-Bardawil rekao je na konferenciji za medije, održanoj u opkoljenom Pojasu Gaze, da je “palestinsko jedinstvo kamen-temeljac nacionalne snage, kojim se [planirana katastrofalna] aneksiji može pružiti otpor”.

Pozvao je na popularne palestinske metode, poput demonstracija.

“Dužnost je svakog slobodnog palestinskog građanina da ustane protiv agresije na našu zemlju”, kazao je Bardawil.

Između Hamasa, koji vlada Gazom, i Palestinske samouprave, sa sjedištem u Ramallahu, na Zapadnoj obali,  vladaju duboke podjele, ali Bardawil poziva na “ujedinjeno političko vodstvo”.

Pozvao je i na sastanak između Hamasa i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), koja uključuje niz ostalih palestinskih grupa.

Kraj planova o dvodržavnom rješenju

Hamas je preuzeo kontrolu nad Gazom 2007. godine, nakon što je u oružanom sukobu porazio snage lojalne predsjedniku Mahmoudu Abbasu, poslije pobjede Hamasa na izborima 2006. godine.

I Palestinska samouprava i Hamas protive se planiranoj aneksiji, koju predviđa plan američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Planirana aneksija ostavila bi Palestince bez ključnog poljoprivrednog zemljišta i izvora vode, naročito u regiji Jordanske doline, a također bi praktično ubila planove o dvodržavnom rješenju konflikta.

Izraelske najave izazvale su osude Ujedinjenih naroda, Evropske unije i brojnih drugih organizacija i zemalja.

Izvor: Al Jazeera i agencije