Francuska osuđuje strano uplitanje u Libiji

Khalifa Haftar je pokrenuo neuspješnu 14-mjesečnu ofanzivu na prijestolnicu Tripoli (EPA)

Francuska je saopćila da osuđuje svako strano uplitanje u Libiji, izdvajajući intenziviranje turskog utjecaja u unutrašnje poslove te zemlje.

“To nije prihvatljivo i mora prestatie”, navelo je francusko Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U Libiji traju nemiri od 2011. godine, od kako je dugogodišnji lider Muammar Gaddafi svrgnut i ubijen tokom intervencije NATO-a.

Neuspjela Haftarova ofanziva

Zemlja je sada podijeljena između dvije zaraćene administracije, međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva (GNA) u Tripoliju i Zastupničkog doma na istoku, koji je u savezu s odmetnutim penzioniranim generalom Khalifom Haftarom. 

Haftar je pokrenuo neuspješnu 14-mjesečnu ofanzivu na prijestolnicu Tripoli.

Turska podržava GNA, dok Haftarovu Libijsku narodnu armiju (LNA) podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Rusija. 

Posljednjih sedmica je GNA, uz pomoć Turske, ostvarila velike vojne pobjede, tjerajući Haftarove snage na povlačenje.

Sjedinjene Američke Države su u četvrtak pozvale na primirje u Libiji pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, izrazivši suzdržanost prema prijedlogu za primirje koji je iznio Egipat, saveznik Washingtona.

Sumnje u egipatski plan

Egipatske vlasti su predložile primirje koje predviđa odlazak “stranih plaćenika” te raspuštanje i razoružanje milicija.

Vlada nacionalnog jedinstva i Turska izrazile su sumnju u egipatsku inicijativu, ocijenivši da je njena svrha samo to Haftar dobije na vremenu.

UN je uz to rekao da je “zgrožen” informacijom o otkriću masovnih grobnica na područjima sa kojih su se povukle snage odane Haftaru.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada