Filipinska novinarka Maria Ressa proglašena krivom za ‘cyber klevetu’

Ressa je rekla da presuda 'nije neočekivana' (EPA)

Filipinska novinarka Maria Ressa je proglašena krivom za ‘cyber klevetu’ u slučaju kojeg su grupe za slobodu medija opisale kao politički motivirani progon Duterteove vlade.

Ressa je uhapšena početkom prošle godine u uredu internetskih novina Rappler koje je osnovala 2012. godine, prenosi Fena.

Bila je poznata zbog nepokolebljivog praćenja predsjednika Rodriga Dutertea i njegovog rata s drogom.

Slučaj se nadovezao na priču napisanu 2012. godine, u kojem je Ressa tvrdila da je poslovni čovjek Wilfredo Keng imao veze s ilegalnom drogom i trgovinom ljudima. Međutim, članak je objavio Rappler dvije godine prije nego što su na Filipinima stupili na snagu novi zakoni o cyber klevetama.

Tužioci  tvrde da je priča ponovo objavljenja nakon usvajanja zakona što predstavlja “republikaciju” i znači da bi se moglo smatrati “cyber klevetom”.

U ponedjeljak je sud proglasio autore tog teksta, novinarku  Ressa  i zaposlenika Rapplera, Reynalda Santos Jr., krivim za prekršaj.

Zatražen zatvor

Zatraženo je najmanje šest mjeseci zatvora i do šest godina zatvora maksimalno, prema presudi, iako će vjerovatno imati mogućnost žalbe i kaucije.

Govoreći nakon presude, Ressa je rekla da presuda ‘nije neočekivana’.

Ressa je izjavila da je presuda za nju poražavajuća jer govori o tome da su zaposleni u Rappleru pogriješili.

“Ovo je crn dan ne samo za nezavisnost medija na Filipinima, već i za sve Filipince. Presuda u suštini ubija slobodu govora i medija”, saopćilo je Nacionalno udruženje novinara, prenosi Tanjug.

Rappleru je 2018. godine ukinuta dozvola za rad zbog navodnog kršenja pravila o stranom vlasništvu, a u toku je i proces u vezi sa izbjegavanjem plaćanja poreza.

Izvor: Agencije