Fauci: Prava normalnost se neće vratiti ove godine

Ne može se očekivati skoro ukidanje zabrana putovanja na nekim međunarodnim relacijama, rekao je doktor Anthony Fauci (EPA)

Vodeći američki stručnjak za infektivne bolesti Anthony Fauci izjavio je da će se korona virus možda pojavljivati u nekoliko ciklusa i da se povratak na punu normalnost u svakodnevnom životu vjerovatno ne može očekivati ove godine.

“Nadam se da će određeni stepen prave normalnosti biti uspostavljen u narednih godinu dana, ili tako nekako, ali ne mislim da će to biti ove zime ili jeseni,” rekao je Fauci u intervjuu za britanski The Telegraph, dodajući da će korona virus ipak biti nešto duže prisutan, prenosi Tanjug.

Fauci je također rekao da se ne može očekivati skoro ukidanje zabrana putovanja na nekim međunarodnim relacijama, i da će, sudeći po stopi širenja zaraze, za to biti potrebno da prođu mjeseci, a ne samo sedmice.

Učesnike demonstracija protiv rasne nepravde on je upozorio na rizik od zaraze korona virusom na masovnim okupljanjima, čak i ukoliko se koriste zaštitne maske.

Optimizam u pogledu vakcine

Kako prenosi CNN, Fauci je izrazio optimizam u pogledu uspješnog razvoja vakcine protiv korona virusa.

“Imamo potencijalne vakcine – četiri ili pet njih – koje značajno napreduju… Na osnovu svega viđenog u rezultatima u ranoj fazi, moguće je zamisliti da ćemo dobiti dvije ili tri uspješne vakcine”, objasnio je Fauci.

Prema podacima web stranice Worldometerts, koja prikuplja podate od vlada i agencije, u svijetu se novim korona virusom zarazilo više od osam miliona ljudi, od početka pandemije krajem prošle godine kada se virus pojavio u kineskom Wuhanu. Polovica zaraženih se izliječila, dok je više od 400.000 preminulo.

Najpogođenije su Sjedinjene Američke Države sa 2,1 million zaraženih, i više od 117.000 preminulih.

Izvor: Agencije