Brisel i London žele novi zamah u pregovorima

Velika Britanija napustila je Evropsku uniju 31. januara (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson ocijenio je u ponedjeljak da bi u julu mogao biti postignut sporazum s Evropskom unijom o odnosima poslije Brexita, dodajući da stavovi Londona i Brisela “nisu tako udaljeni”, prenosi Beta.

“Ono što smo danas rekli – što brže, to bolje – nema razloga da ne postignemo u julu”, rekao je Johnson nakon videokonferencije s evropskim čelnicima.

Evropska unija i Velika Britanija složile su se u ponedjeljak da je potrebno intenzivirati pregovore o budućim odnosima u julu kako bi se stvorili uvjeti za sporazum i njegovu ratifikaciju do kraja godine.

“Strane su se složile da je potreban novi zamah u pregovorima. Podržale su planove koje su glavni pregovarači dogovorili o intenziviranju razgovora u julu i stvaranju najpovoljnijih uvjeta za zaključivanje i ratifikaciju sporazuma prije kraja 2020”, kaže se u zajedničkoj izjavi nakon videokonferencije.

Bez produženja prelaznog razdoblja

Na sastanku su sudjelovali čelnici EU-a, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i Evropskog parlamenta David Sassoli, te britanski premijer Boris Johnson.

Dvije strane razmijenile su mišljenje o dosadašnja četiri kruga pregovora o budućim odnosima, u kojima nije postignut znatniji napredak.

U zajedničkoj izjavi kaže se da je primljena k znanju odluka Velike Britanije da neće tražiti produženje prelaznog razdoblja, koje traje do kraja ove godine.

U zajedničkoj izjavi obje strane izražavaju namjeru da će “vrijedno raditi na uspostavljanju odnosa koji će biti na korist građana EU-a i Velike Britanije” te potvrđuju odlučnost da “na vrijeme i u potpunosti provedu sporazum o razdruživanju”.

Odnosi stvarani 47 godina

Velika Britanija napustila je EU 31. januara, a prema ugovoru o razdruživanju, prelazno razdoblje traje do kraja ove godine.

Za vrijeme prelaznog razdoblja Velika Britanija poštuje sva pravila EU-a kao da je članica, jedino što ne može sudjelovati u donošenju odluka.

Ako se želi izbjeći nagli prekid odnosa stvaranih tokom 47 godina britanskog članstva u Uniji, potrebno je postići dogovor o budućim odnosima barem tri do četiri mjeseca prije kraja godine kako bi se ostavilo dovoljno vremena za njegovu ratifikaciju.

Izvor: Agencije