U Rusiji u aprilu dvostruko više žrtava od prethodno utvrđenog broja

Kritičari su izrazili sumnju u službene podatke o stopi smrtnosti u Rusiji (EPA)

Rusija je u aprilu zabilježila 2.712 umrlih od korona virusa, što je više nego dvostruko više od prethodno utvrđenog broja, pokazuje statistika koja se temelji na novoj metodi brojanja i koju je objavila državna agencija Rosstat.

Po službenim podatcima u aprilu su u Rusiji od korona virusa umrle 1.152 osobe. Ruske vlasti su napomenule da taj broj obuhvata samo slučajeve kod kojih je korona virus potvrđen kao glavni uzrok smrti, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

No, rusko ministarstvo zdravstva objavilo je krajem maja da će izmijeniti svoje metode brojanja i uskladiti ih s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije koja se zauzima za to da se pobroje i sporedni uzroci kao i sumnjivi slučajevi.

Rosstat u svom izvještaju o smrtnosti u aprilu navodi tako da je u 1.270 slučajeva COVID-19 bio glavni uzrok smrti, a u 435 slučajeva virus je “znatno utjecao” na smrt pacijenta.

U 390 smrtnih slučajeva sumnja se da je korona virus bio glavni uzrok smrti, ali se to nije moglo potvrditi, navodi Rosstat.

Naposlijetku, još 617 pacijenata zaraženih u Rusiji korona virusom umrlo je u aprilu, a da virus nije “znatnije utjecao” na njihovu smrt, objavio je Rosstat.

Više od 500 hiljada zaraženih

U Rusiji je u subotu zabilježeno 8.706 novooboljelih, što je stabilan porast u protekle više od tri sedmice, pa je njihov ukupan broj 520.129.

Kritičari su izrazili sumnju u službene podatke o stopi smrtnosti, optuživši Moskvu da ih svjesno umanjuje.

Rusija je manje brojeve u poređenju sa zapadnim zemljama protumačila tako što je najprije evidentirala umrle kod kojih se nakon obdukcije pokazalo da je korona virus glavni uzrok smrti, dok druge zemlje broje gotovo sve umrle pacijente koji su na testiranju bili pozitivni.

Ruske vlasti također misle da se zdravstveni sistem mogao pripremiti i da su vlasti uspjele organizirati testiranje velikog broja ljudi jer je epidemija kasnije zahvatila Rusiju.

Zamjenica ruskog premijera Tatjana Golikova rekla je da je objava izvještaja o smrtnosti u aprilu kasnila zbog toga što se čekalo na obdukciju.

Po njenim riječima, podaci Rosstata govore da je stopa smrtnosti kod slučajeva korona virusa zabilježenih u aprilu bila 2,6 posto.

“Najveći skok (u porastu broja umrlih) dogodit će se u maju i zacijelo u prvoj polovini juna”, dodala je Golikova na sastanku koji je prenosila televizija.

Moskva, teško stradala u epidemiji, već je imala u maju 15.713 umrlih – što je najveći broj u zadnjih deset godina – među kojima je 5.260 umrlih kojih se smrt može dovesti u vezu s novim korona virusom.

Izvor: Agencije