Papa Franjo poziva na mir u Libiji

Papa Franjo je rekao da je pogođen situacijom u Libiji koja nema stabilnu vlast od 2011. godine (EPA)

Papa Franjo je pozvao zaraćene strane u Libiji da teže miru, a međunarodnu zajednicu da organizira pregovore i zaštiti izbjeglice i migrante koji su žrtve okrutnosti u toj državi na sjeveru Afrike, javlja Reuters. 

U strastvenom pozivu izrečenom tokom mise na Trgu svetog Petra, Franjo je rekao da je pogođen situacijom u Libiji koja nema stabilnu vlast otkad je 2011. srušen diktator Moamer Gadafi, prenosi Hina.

Libija više od pet godina ima dva parlamenta i vlade na istoku i zapadu, a ulice su često pod kontrolom naoružanih grupa i poprište povremenih sukoba. 

“Molim vas! Pozivam međunarodna tijela i one koji imaju političke i vojne odgovornosti da ponovno pokrenu, s uvjerenjem i odlučnošću, potragu za putem naprijed kojim će se stati na kraj nasilju, dovesti do mira, stabilnosti i jedinstva u državi”, rekao je katolički poglavar. 

Migranti i izbjeglice u teškoj situaciji

Egipat je u subotu najavio novu inicijativu za Libiju. U isto vrijeme su Rusija i Turska, koje podržavaju suprotne strane u libijskom sukobu, odgodile pregovore na ministarskom nivou.

Libija je podijeljena između Libijske nacionalne vojske (LNA) i rivalske Vlade nacionalnog jedinstva (GNA). 

Referirajući se na pandemiju korona virusa, Franjo je rekao kako je već loše zdravstveno stanje migranata, izbjeglica i tražitelja azila dodatno pogoršano, zbog čega su ranjivija meta eksploatacije i nasilja. 

“Ima okrutnosti. Pozivam međunarodnu zajednicu – molim vas – primite njihovu patnju srcu. Braćo i sestre, svi smo odgovorni za to. Niko se ne smije smatrati isključenim iz toga”, kazao je Franjo. 

Izvor: Agencije