New Delhi će oboljele od COVID-a 19 liječiti u 500 željezničkih vagona

Indija se trenutno nalazi na četvrtom mjestu u svijetu po broju zaraženih korona virusom (EPA)

Vlada Indije je saopćila da će gradskim vlastima u New Delhiju osigurati 500 željezničkih vagona koji će biti opremljeni za liječenje pacijenata zaraženih korona virusom, nakon što je u tom gradu došlo do nedostatka bolničkih kreveta usljed porasta broja oboljelih, javlja Reuters.

Zahvaljujući vagonima, ukupan kapacitet kreveta za smještaj pacijenata oboljelih od COVID-a 19 u New Delhiju biće povećan na 8.000.

Vlada će u New Delhiju povećati i testiranje na korona virus, posebno u njegovim najugroženijim dijelovima, osigurati dovoljno respiratora, a također će i provesti anketiranje po domaćinstvima u vezi sa zdravstvenim stanjem njihovih članova.

Indija se trenutno nalazi na četvrtom mjestu u svijetu po broju zaraženih korona virusom, a dnevni porast oboljelih u ovoj zemlji konstantno se uvećava, prenosi Tanjug.

Znatno povećan broj oboljelih

U toku prethodnog dana zabilježeno je skoro 1.200 novih slučajeva COVID-a 19, čime je ukupan broj oboljelih u ovoj zemlji od početka pandemije premašio brojku od 322.000.

Sa više od 22.000 aktivnih slučajeva zaraze, New Delhi se trenutno nalazi među najugroženijim područjima u zemlji. Lokalne vlasti su saopćile da se očekuje da će do kraja jula u Delhiju, u kojem živi oko 20 miliona stanovnika, oko 500.000 ljudi biti zaraženo korona virusom.

U toku je i istraživanje mogućnosti uključivanja privatnog sektora u liječenje osoba oboljelih od COVID-a 19 sa 60 posto bolničkih kreveta i uz fiksnu nisku nadoknadu troškova. Takav potez uslijedio je nakon negodovanja javnosti zbog visokih cijena za liječenje pacijenata zaraženih koronom u privatnim bolnicama.

Izvor: Agencije