Istraživanje: Najsolidarniji Nijemci, Italija primila najviše pomoći

Upitnik 'razbija' ukorjenjene stereotipe o 'škrtim Nijemcima koji gledaju samo svoj posao' i 'darežljivim Italijanima' (Reuters)

Nijemci su u vrijeme pandemije COVID-a 19 bili najvelikodušniji prema drugim zemljama članicama Evropske unije, pokazala je jedna vrsta upitnika , “Tragač za solidarnošću”, koji je napravljen za potrebe Vijeća Evropske unije za vanjske poslove, prenosi Tanjug.

Kako navodi “EuropaToday, pri ocjenjivanju uzeto je u obzir nekoliko kriterija:

– medicinska solidarnost (koja je izražena poklanjanjem maski i drugog medicinskog materijala, stavljanjem medicinskog osoblja na raspolaganje i pristankom da preuzmu bolesnike iz druguh zemalja),

– ekonomska solidarnost (u obliku finansijske pomoći),

– solidararnost na nivou drzave, i konačno

– popularna solidarnost (inicijative civilnog društva ili privatne donacije drugim zemljama).

Njemačka ubjedljivo najvelikodušnija

Ubjedljivo najvelikodušnija je bila Njemačka koja je prema upitniku sakupila 49 poena, a druga po rangu Francuska gotovo polovinu, 25 poena za iskazanu solidarnost sa drugim zemljama članicama EU, a zatim slijede Mađarska i Luksemburg sa 21 poenom.

“Tragač za solidarnošću” pokazao je da je Italija primila najviše pomoći, na osnovu sakupljenih 45 poena što ukazuje da je primila dva puta vise pomoći nego Španija i Francuska.

Prema pisanju lista EuropaToday, upitnik “razbija” ukorjenjene stereotipe o “škrtim Nijemcima koji gledaju samo svoj posao” i “darežljivim Italijanima”.

Izvor: Agencije