Demonstranti spalili restoran u kojem je policija ubila Afroamerikanca

Restoran u kojem je policija upucala Afroamerikanca Raysharda Brooksa bio je plamenu više od 45 minuta (Reuters)

Demonstanti su u subotu zatvorili glavnu autocestu u Atlanti i zapalili restoran Wendy u kojem je u petak navečer policija upucala Afroamerikanca Raysharda Brooksa dok je pokušavao izbjeći hapšenje, a incident je zabilježen na videosnimku i zasigurno će potaknuti još više demonstracija širom SAD-a.

Na lokalnoj televiziji prikazan je restoran u plamenu više od 45 minuta prije nego što su vatrogasne ekipe stigle da ugase požar, prenosi Reuters. 

Ostali demonstranti krenuli su na autocestu i zaustavili saobraćaj, prije nego što je policija postavila red automobila kako bi ih zaustavila.

Vlasti još nisu objavile imena policajaca koji su bili uključeni u pucnjavu, a obojica su bili bijeli.

Ostavka šefice policije

Neredi su izbili nakon što je pao mrak u Atlanti, gdje je tokom dana gradonačelnica Keisha Lance Bottoms rekla da je prihvatila ostavku šefice policije Erike Shields zbog smrti 27-godišnjeg Raysharda Brooksa.

Shields je dala ostavku u subotu, dan nakon što je jedan službenik smrtno ranio Afroamerikanca na parkingu u Wendyju, što je potaknulo istragu i proteste, prenosi Hina.

“Šefica policije Shields je ponudila odmah ostavku kako bi grad mogao obnoviti povjerenje koje je očajnički potrebno našoj zajednici”, rekla je Keisha Lance Bottoms.

Pokrenuta istraga

Pucnjava se dogodila 12. juna, nešto iza 22:30, nakon što su dvojica policajaca u Atlanti pozvana zbog čovjeka koji spava u automobilu parkiranog ispred restorana, a drugi su morali obilaziti njegovo vozilo, objavio je Državni istražni ured Georgije (GBI).

Policija tvrdi da se opirao hapšenju, nakon što se testiranjem pokazalo da je pod utjecajem alkohola.

Na videosnimci objavljenoj na društvenim mrežama Brooks se na tlu pored svog automobila bori s dva policajca. Istražitelji su rekli da će snimku uključiti u istragu.  

Brooks je zgrabio elektrošoker jednog policajca, a nakon nekoliko sekundi se istrgnuo policajcima i početi bježati. Jedan je policajac potom na njemu upotrijebio svoj elektrošoker nakon čega su izašli iz kadra kamere.

Zatim se čuju pucnjevi i kako neko viče “Imam ga!”. Na snimci se potom vidi Brooks kako leži na tlu.

Okružni državni advokat okruga Fulton, Paul Howard mlađi, rekao je u izjavi e-poštom da je njegov ured “već pokrenuo intenzivnu, nezavisnu istragu incidenta”, dok čeka nalaze Državnog istražnog biroa.

Demonstracije širom SAD-a

Brooks je bio otac kćeri koja je u subotu proslavila rođendan, rekli su njegovi advokati.

Njegova smrt od policijskog metka dogodila se nakon više od dvije sedmice demonstracija u većim gradovima Sjedinjenih Američkih Država zbog smrti 46-godišnjeg Afroamerikanca Georgea Floyda, koji je 25. maja preminuo pod koljenom policijskog službenika u Minneapolisu.

Više od 100 ljudi u Atlanti pozvalo je da se policajce u tom slučaju kazneno optuži.

Izvor: Agencije