Amerikanac prebolio COVID-19 pa dobio račun za liječenje od 1,1 milion dolara

Sedamdesetogodišnji Amerikanac je rekao da se osjeća "krivim" znajući da će porezni obveznici podnijeti veći dio troška (EPA)

Sedamdesetogodišnji Amerikanac koji je zamalo umro od COVID-a 19 dobio je račun od 1,1 milion dolara za troškove bolničkog liječenja, piše The Seattle Times, prenosi Hina.

Michael Flor primljen je u bolnicu u Seattleu 4. marta i ostao je tamo 62 dana. U jednom trenutku bio je toliko blizu smrti da su mu sestre držale telefon kako bi se mogao oprostiti sa svojom ženom i djecom.

No oporavio se te je otpušten iz bolnice 5. maja, na radost liječnika i medicinskih sestara koji su brinuli za njega – da bi naposljetku dobio račun na 181 stranicu koji iznosi 1.122.501,04 dolara, prenosi AFP.

To uključuje: 9.736 dolara za sobu na intenzivnoj njezi po danu, blizu 409.000 dolara za pretvaranje sobe u sterilni prostor na 42 dana, 82.000 za korištenje respiratora na 29 dana i gotovo 100.000 za dva dana kad je bio životno ugrožen.

Osiguranje pokrilo liječenje

Flora pokriva Medicare, vladin program osiguranja za starije, i neće trebati vaditi vlastiti novčanik, objavio je Times.

No u zemlji u kojoj je zdravstveni sistem jedan od najskupljih u svijetu – i pomisao da se učini dostupnim svima ostaje uveliko kontroverzan – rekao je da se osjeća “krivim” znajući da će porezni obveznici podnijeti veći dio troška.

“Spas mog života koštao je milion dolara i naravno da je to dobro utrošen novac… No, znam da sam možda ja jedini koji će to reći”, navodi Flor.

Kongres je odobrio gigantski plan u svrhu održavanja američke ekonomije tokom korona virusa koji uključuje budžet od 100 miliona dolara za kompenzaciju bolnicama i privatnim osiguravajućim kompanijama koje su liječile pacijente od COVID-a 19.

Izvor: Agencije