Uganda: Uhapšena četiri muškarca zbog ubistva omiljene gorile

Rafiki je bio vođa čopora, naziva Nkuringo, od 17 gorila (Uganda Wildlife Authority)
Rafiki je bio vođa čopora, naziva Nkuringo, od 17 gorila (Uganda Wildlife Authority)

Ugandske vlasti privele su četvoricu muškarca povezanih s ubistvom 25-godišnjeg mužjaka gorile, koji je bio vođa čopora i jako popularan među turistima.

Mužjak nazvan Rafiki ubijen je u nacionalnom parku Bwindi. Nestao je 1. juna, a njegovo je tijelo pronađeno dan poslije, piše Reuters, prenosi Hina.

Nacionalni park, pod zaštitom UNESCO-a, smješten blizu granice s Demokratskom Republikom Kongo, gusta je prašuma površine 320 kvadratnih kilometara. U tom nacionalnom parku žive čovjekoliki majmuni, slonovi, antilope i druge divlje životinje.

Turiste većinom privlači otprilike 400 planinskih gorila koji žive u tom području. U Bwindiju živi otprilike polovica svjetske populacije gorila.

Priznao ‘ubistvo u samoodbrani’

Ugandska služba za divlje životinje (UWA) objavila je da su četiri muškarca zatvorena zbog uloge u ubistvu Rafikija.

Jedan je muškarac je “priznao ubistvo gorile u samoodbrani” i tvrdi da ga je gorila navodno napala dok je lovio s ostalim uhapšenima, stoji u saopštenju.

Rafiki je bio vođa čopora, naziva Nkuringo, od 17 gorila.

Krivolov je čest u Ugandi te policija često objavi da je zaplijenila skupocjene predmete poput bjelokosti, rogove nosoroga, ljuske pangolina i slično.

Izvor: Agencije


Povezane

Organizacija “Greenpeace” procjenjuje kako je svaka peta riba koja se prodaje na tržištu nelegalno ulovljena. Takozvane “mračne” ribarske flote često isključuju uređaje za satelitsko praćenje kako bi mogle neometano loviti.

Planinske gorile su među najugroženijim životinjskim vrstama na svijetu. Ipak, u centralnoj Africi njihov broj polako raste, nakon što su decenijama bile na rubu izumiranja. Od 2010. godine populacija ovih životinja porasla je za četvrtinu, na nešto više od hiljadu. Stefanie Dekker izvještava s planine Virunga u Ruandi, gdje živi najviše planinskih gorila. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO