Šef UN-a pozvao na temeljitu istragu masovnih grobnica u Libiji

Guterres je ponovio apel da se prestane s ratovanjem u Libiji (EPA)

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda, Antonio Guterres, pozvao je na temeljitu i transparentnu istragu nakon što su pronađene masovne grobnice u Libiji.

Guterres je rekao da je “duboko šokiran” otkrićem nekoliko masovnih grobnica proteklih dana, kako je prenio njegov glasnogovornik kasno u petak.

Pozvao je libijske vlasti da osiguraju grobove, identificiraju žrtve, saznaju uzroke smrti i vrate tijela najbližoj rodbini, dok je za to ponudio podršku UN-a, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Ponovio apel za primirje

Guterres je ponovio apel da se prestane s ratovanjem u Libiji te je izrazio nadu da će uskoro biti dogovoreno primirje.

UN je ranije ove sedmice rekao da međunarodno priznata vlada Nacionalnog jedinstva (GNA) i suparnička libijska Nacionalna vojska (LNA) vode razgovore o primirju pod pokroviteljstvom Misije podrške Ujedinjenih naroda u Libiji (UNSMIL).

Pronađeno je barem osam masovnih grobnica, većina njih u Tarhouni, gradu koji se nalazi 65 kolometara jugoistočno od glavnog grada Tripolija, objavio je UNSMIL u četvrtak.

Ratno stanje

Prošle sedmice, snage GNA ponovo su uspostavile kontrolu nad nekoliko graničnih područja Tripolija, osujetivši mjesecima dugačku kampanju Haftara da okupira grad.

Snage čelnika LNA, Khalife Haftara, također su izgubile kontrolu nad Tarhouom, njegovim posljednjim uporištem u zapadnoj Libiji.

Naftom bogata Libija nalazi se u stanju nemira otkad je 2011. godine zbačen Moamer Gaddafi te je zemlja postala ratno polje suprotstavljenih snaga koje podržavaju strane sile.

GNA je u savezu s Turskom i Katarom, dok LNA potpomažu Egipat, Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Izvor: Agencije