Kipovi nekadašnjih heroja žrtve historijskih promjena

Demonstranti u Bristolu srušili su kip Edwarda Colstona, trgovca robljem iz 17. stoljeća (EPA)

Nekad slavljeni kao pioniri, neki od graditelja evropskih carstava postali su mete građanskog bijesa: proturasistički demonstranti traže da se njihovu ostavštinu preispita i da se njihove često impozantne kipove ukloni i odbaci u ropotarnicu historije, navodi Reuters.

Od Cecila Rhodesa u Engleskoj i kapetana Jamesa Cooka u Australiji do Kristofora Kolumba u Sjedinjenim Američkim Državama i kralja Leopolda II. u Belgiji, imperijalisti su meta napada, ponekad potomaka onih koje su nekad kolonizirali.

Koji je tome uzrok, pita se britanska agencija, te pruža odgovor: opće globalno preispitivanje historije i rasizma podstaknuto smrću Georgea Floyda 25. maja, Afroamerikanca koji je umro nakon što ga je policajac u Minneapolisu prilikom privođenja devet minuta gušio koljenom, prenijela je Hina.

“Ropstvo je još uvijek stvarna historija za tamnopute ljude, mi i dalje živimo s njegovim posljedicama, s rasnom hijerarhijom koja ih svrstava na dno”, rekla je Mary Ononokpono, koja priprema doktorat na Sveučilištu Cambridge o britanskoj trgovini robljem iz Biafre.

“Britanija, Evropa i Amerika – i Afrika – moraju se suočiti sa svojom historijom”, smatra ona.

“Hitno moramo povesti iskrenu raspravu o historiji ropstva i njegovu nasljeđu siromaštva koju je trebalo provesti već odavno”.

Bijes prema kolonizatorima

Demonstranti su u Bristolu srušili kip Edwarda Colstona, trgovca robljem iz 17. stoljeća, i bacili ga u vodu. Kip je izvučen iz mora i bit će smješten u muzej.

Pokret je probudio bijes prema kolonizatorima, monarsima i istraživačima, koji su u nekim slučajevima uništili ili porobili lokalna stanovništva širom svijeta dok su Evropljani gradili carstva i bogatili se, navodi Reuters.

Također je ponovno raspirio raspravu u Sjedinjenim Američkim Državama o simbolima robovlasničke južnjačke Konfederacije.

Protivnici tih simbola, uključujući spomenike i spomen-ploče te konfederacijske zastave, smatraju da oni simboliziraju ropstvo, rasizam i američku ksenofobiju. Njihove pristaše u njima s druge strane vide nasljeđe i kulturu Juga te smatraju da su podsjetnik na žrtve Konfederacije u Američkom građanskom ratu koji se vodio od 1861. do 1865.

Grijesi prošlosti

U tekstu se dalje navodi da se spomenike uvijek rušilo kada su se mijenjale historijske silnice i uzdizala ili raspadala carstva.

Samo nekoliko dana nakon potpisivanja Američke deklaracije o nezavisnosti 1776. godine, revolucionari su srušili kip Georgea III. Tokom Francuske revolucije, jednako je završio i kip Louisa XV.

Spomenik Josifu Staljinu u Budimpešti srušen je 1956. tokom Mađarske revolucije. Spomenik Vladimiru Iljiču Lenjinu pao je kada su pali prvo Berlinski zid a potom i Sovjetski Savez.

Kip Feliksa Dzeržinskog zvanog “Željezni Feliks”, prvog direktora sovjetske tajne policije Čeke, preteče KGB-a, koji je stajao ispred sjedišta KGB-a u Moskvi, srušen je 1991.

Kip iračkog predsjednika Saddama Husseina pao je nakon invazije na Bagdad 2003, uz pomoć američkih jedinica.

Moskva ima čak i groblje za srušene kipove: muzej prepun ostataka bivših heroja urušene supersile.

Reuters primjećuje da gledano iz historijske perspektive revolucionari mogu potaknuti nagle promjene, ali rijetko je smrt jednog čovjeka izazvala tolike rasprave o rasizmu i grijesima prošlosti, koji po mišljenju mnogih tamnoputih ljudi još nisu okajani.

Oprez i uznemirenje

Neke, pak, uništavanje kipova uznemiruje.

Bivši australski premijer Tony Abbott osudio je pozive da se sruši Rhodesov kip na Univerzitetu Oxford.

“Rušenje kipova heroja prošlosti kulturni je vandalizam najgore vrste”, rekao je Abbott, Rhodesov stipendist.

“Trebali bismo učiti od njihovih snaga i slabosti, ali nikada ne bismo smjeli misliti da imamo posljednju riječ u smislu mudrosti i shvaćanja”.

Neki u Africi također izražavaju oprez.

Anthony Bouadi (30), turistički vodič u dvorcu Cape Coast u Gani, u kojem se robove nekoć držalo u tamnicama bez prozora prije slanja preko Atlantika, smatra da je pogrešno rušiti kipove.

“Trebao bi postojati poseban muzej za te spomenike i kipove, muzej koji govori o historiji robovlasnika”, rekao je.

“Historija transatlantske trgovine robljem je jako okrutna, nije dobra. No, moramo pamtiti što se dogodilo u prošlosti kako to ne bismo ponovili”.

Ne žele svi promjene

Inicijative za uklanjanjem konfederacijskih spomenika u SAD-u počele su nakon ubistva devetero afromaeričkih vjernika u crkvi u Charlestonu u Južnoj Karolini 2015. koje je počinio bijeli supremacist.

Ogorčenost zbog pokolja uvjerila je guvernera Južne Karoline da potpiše prijedlog zakona koji je omogućio uklanjanje konfederacijske zastave iz kompleksa parlamenta i doveo je do uklanjanja više od 100 drugih simbola Konfederacije, kako procjenjuje organizacija Southern Poverty Law Center.

Ali otpor, i emocionalan i institucionalan, bio je žestok.

Planirano uklanjanje dvaju konfederacijskih kipova u Charlottesvilleu u Virginiji izazvalo je u augustu 2017. smrtonosan protest bijelih supremacista u tom gradu.

Sudac u Virginiji u ponedjeljak je privremeno spriječio guvernera Ralpha Northama da sruši konfederacijski spomenik u Richmondu.

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je odbacio sve prijedloge da se preimenuje američke vojne baze koje nose imena po konfederacijskim vođama.

Europski izvorni grijeh?

Kip Winstona Churchilla u Britaniji išaran je riječima “bio je rasist” i prostotama tokom proturasističkog protesta u centru Londona u nedjelju.

Premijer Boris Johsnon rekao je da je “apsurdno i sramotno” da je Chruchillov kip izložen riziku od napada i da ne bi trebalo “pokušavati uređivati ili cenzurirati prošlost”.

U utorak je u Virginiji srušen kip talijanskog istraživača i kolonizatora Kristofora Kolumba.

U sjeveroistočnom francuskom gradu Lilleu, ogorčenost zbog Floydove smrti dala je nov zamah kampanji za uklanjanje kipa generala Louisa Faidherbea, koji je igrao ulogu u kolonizaciji Alžira 1840-ih i koji je za Napoleona III. bio guverner Senegala.

“On je vladao Senegalom terorom, paleći sela i ubijajući ljude, no uprkos tome u Lilleu ga se i dalje slavi”, rekao je Nicolas Butor, aktivist organizacije Survie, koja se bori protiv neokolonijalizma u Francuskoj.

“Želimo da Faidherbeov kip bude uklonjen iz javnog prostora. Moramo prestati glorificirati rasističke kolonizatore”, naglasio je.

Revizija naziva ulica

London je najavio reviziju naziva ulica i kipova, od kojih mnogi odražavaju naglo povećanje londonskog bogatstva i moći na vrhuncu Britanskog carstva za vrijeme kraljice Viktorije.

Riječi “ubica” i “rasist” ispisane su na kipu kraljice Viktorije, koja je vladala od 1837. do 1901. godine, u engleskom gradu Leedsu.

Dakle, šta je rješenje?

Bansky, ulični umjetnik koji potječe iz Bristola, ima prijedlog kako prevladati jaz u vezi Colstonova kipa.

“Izvucimo ga iz vode, vratimo na postolje, svežimo kabl oko njegovog vrata i naručimo brončane kipove demonstranata u stvarnoj veličini kako ga ruše. I svi sretni i zadovoljni. Slavni dan obilježen”.

Izvor: Agencije