Washington suzdržan prema egipatskom prijedlogu o Libiji

Egipatske vlasti su predložile primirje koje predviđa odlazak "stranih plaćenika" te raspuštanje i razoružanje milicija (Reuters)

Sjedinjene Države su u četvrtak pozvale na primirje u Libiji pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, izrazivši suzdržanost prema prijedlogu za primirje koji je iznio Egipat, saveznik Washingtona, prenosi Hina.

Kairo je među glavnim podupirateljima umirovljenog generala Kalife Haftara, vojnog zapovjednika na istoku Libije koji zadnjih tjedana gubi teritorij u sukobu s Vladom nacionalnog jedinstva koju priznaje UN i vojno podupire Turska.

Egipatske vlasti su predložile primirje koje predviđa odlazak “stranih plaćenika” te raspuštanje i razoružanje milicija.

Zahvala na ‘konstruktivnom’ prijedlogu

Pomoćnik američkog državnog tajnika za Bliski istok, David Schenker zahvalio je Egiptu na njegovu “konstruktivnom” prijedlogu.

“Ipak, mislimo da proces pod pokroviteljstvom UN-a i Berlinski proces stvarno jesu najkonstruktivniji okvir za pregovore i ostvarenje napretka prema primirju”, rekao je novinarima.

Njemačka je u siječnju pozvala glavne sudionike u Berlin na konferenciju koja je trebala zaustaviti građanski rat.

Libijska vlada nacionalnog jedinstva i Turska izrazile su sumnju u egipatsku inicijativu ocijenivši da je njezina svrha samo to da maršal Haftar dobije na vremenu. 

UN je uz to rekao da je “zgrožen” informacijom o otkriću masovnih grobnica na područjima s kojih su se povukle snage odane Haftaru.

Turska odbacila prijedlog

David Schenker je spomenuo informacije koje “doista zabrinjavaju”, upozorivši da bi napredovanje vladinih snaga prema Sirtu, strateškom gradu na istoku koji je pod maršalovom vlašću, “moglo imati teške humanitarne posljedice”.

Pozvao je sukobljene strane da “štite civile”.

“I dalje pozivamo na smirivanje, na primirje i na povratak političkim pregovorima”, dodao je, kako prenosi Hina.

Turska je odbacila prijedlog Egipta za prekid vatre u Libiji, rekavši da je plan imao za cilj spasiti umirovljenog generala Khalifu Haftara nakon sloma njegove ofenzive, koja je imala za cilj preuzimanje kontrole nad glavnim gradom Tripolijem.

Izvor: Agencije