Video: Protesti policije u Francuskoj zbog zabrane zahvata gušenja

Sindikalni predstavnici policijaca tvrde da zahvat gušenja zapravo spašava živote (Reuters)

Francuska policija u nizu gradova organizirala je proteste protiv vladine zabrane zahvata gušenja, tehnike fizičkog obuzdavanja u svrhu ograničavanja kretanja osobe, a vlada je tu odluku donijela kao odgovor na gnjev javnosti zbog smrti Georgea Floyda u Sjedinjenim Američkim Državama i navodnu policijsku brutalnost u Francuskoj.

U Parizu su policajci parkirali desetke službenih vozila kod Slavoluka pobjede, a potom su prošli Jelisejskim poljima. Na jednom kombiju bio je istaknut plakat s porukom “Nema policije, nema mira”, dok je na drugom bila fotografija s prizorima povreda koje su zadobili policajci napadnuti tokom obavljanja dužnosti uz pitanje “Ko koga masakrira?”, prenosi Hina.

Protesti su organizirani nakon sastanka predstavnika policijskih sindikata i ministra unutrašnjih poslova Christophea Castanera sazvanog s ciljem da se pokuša ublažiti ljutnja koju su među policajcima izazvale vladine mjere.

Sindikalni predstavnici ministru su prenijeli poruku da zahvat gušenja zapravo spašava živote te da policajci moraju imati tu tehniku na raspolaganju dok se ne pronađe odgovarajuća alternativa, rekao je nakon sastanka Fabien Vanhemelryck iz Nacionalne udruge policajaca.

‘Kupovina socijalnog mira’

“Druga stvar koju smo mu rekli bila je da prestane kupovati socijalni mir tako što ćemo ugađati nekim grupama, a na račun policije”, kazao je Vanhemelryck novinarima, dodajući da se policija ne može smatrati odgovornom za sve što u društvu ne valja.

U pariskom predgrađu Bobignyju u četvrtak navečer policajci su se postrojili ispred stanice i pobacali policijske lisice na tlo. U Lyonu su policajci parkirali vozila na gradskom trgu s upaljenim rotacijskim svjetlima. 

Grupe koje se bore za ljudska prava tvrde da se optužbe protiv francuske policije za brutalnost i rasizam uglavnom ne rješavaju, a novi val ljutnje na policiju proširio se svijetom nakon što je bijeli policajac u Americi usmrtio Afroamerikanca Georgea Floyda.

Izvor: Agencije