Tajvan testirao sistem protuzračne odbrane

Program testiranja protuvazdušne odbrane trajao četiri dana (EPA)

Vlasti Tajvana izvele su višednevno testiranje sistema protuzračne odbrane, prenosi Anadolija.

Pozivajući se na izjave tajlandskih zvaničnika, list Suth China Morning Post javlja da je program testiranja trajao četiri dana i da su projektili lansirani na području između sjeveroistočnog tajvanskog grada Taitunga i grada Pitunga na jugu tog otoka.

Postojeće tenzije u odnosima između vlasti Kine i Tajvana dodatno su pogoršane zbog nedavnog intenziviranja vojnog prisustva u Tajvanskom tjesnacu.

U utorak su kineski vojni avioni Skhoi Su-30 letjeli iznad Tajvana, a neposredno nakon toga na otok je stigao i američki vojni teretni avion C-30A.

SAD pojačale vojne aktivnosti

Nekoliko lovaca kineske ratne avijacije u utorak je bilo primorano, nakon upozorenja, udaljiti se iz područja Tajvana, saopćilo je tajvansko Ministarstvo odbrane.

Nakratko ušavši u identifikacijsku zonu protivzračne odbrane Tajvana, kineski lovci Su-30 verbalno su upozoreni, a avioni tajvanske ratne avijacije otjerali su “uljeze”, saopćilo je Ministarstvo odbrane, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Dok se s Tajvana mogu čuti pritužbe da je tokom posljednjih mjeseci Kina pojačala vojne vježbe u blizini tog otoka, Peking tvrdi da one nisu ništa neuobičajeno.

Vojne aktivnosti u tom području pojačale su i Sjedinjene Američke Države, koje su saveznik Tajvana.

Izvor: Agencije