Hoće li Kairo naći zamjenu za Haftara ili će posmatrati urušavanje svog projekta u Libiji?

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi i umirovljeni general Khalifa Haftar na ranijem sastanku (Al Jazeera)

Egipatska vlada pomno prati najnovije događaje u libijskoj krizi, nakon neuspjeha koji je njen saveznik, umirovljeni general-bojnik Khalifa Haftar doživio u svojoj vojnoj kampanji protiv glavnog grada Tripolija.

Da je Kairo nezadovoljan svojim saveznikom Haftarom govori i to da potonji nije uspio održati sastanak licem u lice s egipatskim predsjednikom Abdel Fattahom al-Sisijem. Također, izgledalo je kao da predsjednik tobručkog parlamenta Aquila Saleh ima prisniji odnos sa Sisijem i da je dobio više pažnje tokom sastanka dvojice muškaraca s egipatskim predsjednikom, prema medijskim izvorima.

Egipat je promovirao inicijativu za Kairsku deklaraciju koju je Sisi pokrenuo u prisustvu Haftara i Saleha, a uključuje prijedlog o prekidu vatre i izboru novog predsjedničkog vijeća koje će birati libijski narod pod nadzorom Ujedinjenih naroda. Međutim, Vlada nacionalnog jedinstva u Tripoliju odbacuje ovu inicijativu.

Analitičari i političari smatraju da je Egipat počeo tražiti druge opcije nakon što su se snage libijske Vlade nacionalnog jedinstva približile Sirtu. Kao rezultat toga, Haftar bi mogao biti zamijenjen kako bi se nastavio egipatski utjecaj u Libiji, posebno na istoku zemlje, nakon konstantnih poraza koje je doživio umirovljeni general, uprkos neograničenoj vojnoj, finansijskoj i političkoj podršci koju je dobivao od svojih saveznika.

Haftar ne predstavlja Istok

Mohammad al-Darrat, savjetnik Vlade nacionalnog jedinstva za odnose s Amerikom, smatra da egipatska inicijativa odražava želju Egipta da svojim partnerima u Libiji jasno stavi do znanja da Haftar više nije predvodnik u predstavljanju istočne regije i zato su to pokazali na ovaj način.

Za Al Jazeeru je dodao da “Egipat sada pokušava spasiti svoju ulogu u političkoj jednadžbi u Libiji, tako da Kairo ne ispadne gubitnička strana za pregovaračkim stolom, već se nastoji pojaviti kao strana koja pregovara u cilju uspostave mira.”

Al-Darrat je rekao kako je teško predvidjeti koje bi ličnosti mogle zamijeniti Haftara, rekavši da Egipat može proizvesti više ličnosti, među kojima su političari i vojna lica. Uporedo s tim, riješit će se Haftara i Aquile Saleha i svih koji opstruiraju egipatski cilj da ojača svoj utjecaj, posebno nakon neuspjeha vojnog projekta koji bi mogao dovesti do toga da ova država bude izbačena sa libijske scene.

Skrenuo je pažnju na Sisijevu komunikaciju sa Sjedinjenim Američkim Državama i evropskim zemljama u pokušaju da zaustavi tursku podršku i naruši jake odnose između Turske i libijske vlade prilikom odbrane Tripolija. Ukazao je i na njegov strah od razvoja događaja u fazi izgradnje i obnove, kako Egipat ne bi bio primoran da se natječe s Turskom u projektima u Libiji nakon umiješanosti u rat.

Pogrešna strategija Kaira

Hafed al-Ghwell, član Instituta za politiku Univerziteta Johns Hopkins, naglašava da je strategija Egipta u libijskom pitanju od početka bila pogrešna, iako je Kairo i prije, već decenijama, pokušavao postići dogovor među Libijcima.

Al-Ghwell je dodao: “Nažalost, Egipat je slušao Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i podržao je stav te zemlje u Libiji da podrži Haftara sa nešto oružja i opreme, pored političke podrške, prekidajući sve odnose s Vladom nacionalnog jedinstva.”

Al-Ghuwail smatra da egipatska politika treba pružiti ruku Vladi nacionalnog jedinstva koja će biti spremna da se postigne pošten sigurnosni, ekonomski i politički dogovor i ostvare garancije za to.

Haftar nije dio rješenja  

Pisac i politički analitičar Abdullah al-Kabeer smatra da Haftarov neuspjeh u vojnoj kampanji protiv Tripolija i poraz možda neće dovesti do potpunog okončanja njegovog projekta, imajući u vidu veze umirovljenog generala s regionalnim i međunarodnim silama koje neće dopustiti da se projekt uruši nakon neuspjeha Haftara.

Al-Kabeer je dodao za Al-Jazeeru da će “Haftar biti tiho isključen sa scene i oni će možda naći alternativu koja će njegove snage sačuvati na okupu radi povratka na put političkih pregovora”.

Al-Kabeer vjeruje da Haftar neće imati nikakvu političku ili vojnu ulogu, jer političke snage neće pregovarati s njim, pored toga da će njegove pristalice biti uznemirene zbog neuspjeha da ispoštuje sve dogovore koje su tražili u nekoliko međunarodnih inicijativa.

Al-Kabeer je istaknuo da Egipat radi na očuvanju svog utjecaja na istoku Libije, tako što stavlja u fokus Aquilu Saleha i povlači Haftara.

“Pošto je Egipat shvatio da je Haftar poražen i da je ta država izgubila efikasne linije komunikacije s političkim silama na libijskom zapadu, dok se istovremeno jača turska prisutnost, što se očituje i u njenoj ulozi u sljedećoj fazi sukoba, pokušat će popraviti te slabosti preko Rusije i Francuske, koje mogu prevazići egipatsku nemoć svojim međunarodnim utjecajem”, dodao je.

Odsutnost alternative

Abdul Salam al-Rajhi, šef Centra za politiku Isterlab, smatra da se Haftar neće povući sa scene zbog toga što države koje mu pružaju podršku nisu u potpunosti složne oko alternative, čak i u svjetlu strašnog Haftarovog neuspjeha.

Dodao je: “Čak i ako Egipat podrži drugu ličnost kao zamjenu za Haftara, druge zemlje – poput Francuske ili Rusije – možda će nastaviti podržavati Haftara, jer on provodi plan svojih podržavatelja u Libiji, bez obzira na njihove različite interese.”

Al-Rajhi je u izjavi za Al Jazeeru rekao kako vjeruje da je slijedeća strategija Egipta nastavak negativnog uplitanja i pokušaj opstruiranja bilo kojeg građanskog demokratskog projekta u Libiji, jer Kairo uspjeh tih demokratskih projekata vidi kao neuspjeh egipatske administracije.

Istaknuo je da je cilj Egipta da Libija bude u haosu kako bi se Kairo nastavio uplitati u pitanja te države i iskorištavati njene resurse. Napominje da vladajuća elita u Egiptu, koja ima utjecaj i moć, dijeli zajedničke interese s UAE-om koji upravlja libijskim pitanjem kroz egipatsku viziju.

Izvor: Al Jazeera