Bitka za Sirt: Snage GNA spremaju se za napad, ruski Vagner najveći izazov

Snage GNA počele su s napadima na Sirt 5. juna (Arhiva)

Snage međunarodno priznate libijske Vlade nacionalnog jedinstva (GNA) počele su koncentrirano bombardiranje položaja boraca penzionisanog generala Khalife Haftara u Sirtu (centralni dio zemlje), nekoliko dana nakon što su se razmjestile po borbenim položajima oko grada.

Libijski vojni izvori navode da su Haftarove snage, potpomognute ruskim plaćenicima iz grupe Vagner, počele koristiti ratne avione prvi put nakon osam mjeseci, osim bespilotnih letjelica, za bombardiranje položaja snaga GNA u blizini Sirta.

Prema tim izvorima, plaćenici iz Vagnera jesu ti koji se sada bore protiv snaga GNA u Sirtu nakon što su se povukli s linija južno od Tripolija, što će borcima GNA otežati preuzimanje kontrole nad tim gradom. Bitka za osvajanje grada mogla bi potrajati neko vrijeme, imajući u vidu da pristižu vijesti s upozorenjima ruske strane da je Sirt crvena linija i da neće dopustiti snagama GNA da ga osvoje.

Zatišje i iščekivanje

Borbeni položaji u pravcu Sirta aktivirani su samo nekoliko sati nakon što su snage GNA preuzele Tarhunu, jugoistočno od Tripolija, koja je bila pod kontrolom Haftarovih boraca.

Snage GNA počele su s napadima na Sirt 5. juna. Uspjele su osvojiti stotinjak kilometara pustinjske teritorije nad kojom su Haftarove snage preuzele kontrolu prije otprilike godinu, od područja Al-Wishka do regije “Kapija 30” (udaljene 30 kilometara od Sirta) unutar administrativnih granica grada.

Međutim, nakon što je 36 pripadnika snaga GNA i sedam civila izgubilo živote, borbe su se smirile. Snage GNA repozicionirale su se oko grada i povukle se do “Kapije 50”, kada su u borbu ušli ruski avioni Suhoj, kao i emiratske bespilotne letjelice kineske proizvodnje.

Libijski vojni analitičar Adel Abdul Kafi smatra da bi borbe za Sirt mogle potrajati duže zbog prisustva dobro obučenih ruskih plaćenika iz grupe Vagner.

U razgovoru za Al Jazeeru je rekao da su ruski plaćenici okosnica i udarna snaga Haftarovih snaga i da “imaju borbene vještine, modernu vojnu opremu, kapacitete i sposobnost korištenja sistema protivzračne odbrane Pancir za pružanje zaštite i podrške iz zraka protiv bespilotnih letjelica snaga GNA”.

Pojedini upoređuju događanja u Sirtu s borbama za Tarhunu, bazu Al-Watiyah i šest gradova na libijskoj obali koji su padali jedan za drugim kako su napredovale snaga GNA. Drugi, pak, smatraju da su u tim područjima prvo napadane logističke rute nekoliko mjeseci prije nego što su osvojena i nakon što je uništeno devet ruskih sistema Pancir za samo tri dana.

Simbolika Sirta

Geografski gledano, Sirt je najbliži veliki grad Misrati, koja je oslobođena od organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) 2016. u borbama koje su tada nazvane Bunyan Marsous, kada je poginulo približno 730 ljudi, a više od 4.000 ranjeno, uglavnom Misraćana.

Abdul Kafi kaže da je Sirt u dometu teške artiljerije i navođenih raketa, dodajući da će biti potrebno nekoliko dana da se u okviru vojne operacije izvrši “češljanje” grada, a zatim će se krenuti prema osi Al-Jufra.

Ako snage GNA uspiju preuzeti kontrolu nad Sirtom, njihov sljedeći cilj, prema mišljenju vojnih i političkih vođa, bit će vraćanje regije “naftnog polumjeseca” pod kontrolu međunarodno priznate vlade, zajedno s lukama i naftnim poljima kao što su Ras Lanuf, Zuwetina, As-Sidr i Brega, što bi povećalo snagu te vlade u bilo kakvim političkim pregovorima s Haftarovim pristalicama u skoroj budućnosti.

Izvor: Al Jazeera