Za Njemačku, Jordan i Palestinu prioritet sprečavanje izraelske aneksije

Palestinci su plan SAD-a u potpunosti odbacili (EPA)

Njemačka, Jordan i Palestinska uprava su u zajedničkom saopćenju ocijenili da je sprečavanje izraelske aneksije dijelova okupirane Zapadne obale od izuzetne važnosti.

Zajedničko saopćenje je izdato u srijedu navečer, poslije razgovora njemačkog ministra vanjskih poslova Heiko Maasa, palestinskog premijera Mohammad Shtayyehi šefa jordanske diplomatije ymana Safadija, održanog putem videokonferencije, na kraju Maasove posjete Jordanu.

“Njemački ministar vanjskih poslova je potvrdio da će aneksija prekršiti međunarodno pravo i da je sada prioritet da se ona spriječi”, navedeno je u saopćenju, prenosi Beta.

Dodaje se da su zvaničnici potvrdili da budući pregovori za postizanje sporazuma o konačnom statusu trebaju budu zasnovani na međunarodnom pravu i relevantnim rezolucijma Ujedinjenih naroda.

Sankcije nisu isključene

Istaknuta je posvećenost rješenju sukoba po modelu dvije države te da Izraelci i Palestinci dovedu za pregovarački sto.

Maas i Safadi su najavili da će ponuditi pomoć u pregovaračkom procesu.

Njemački ministar je prethodno diskutirao o aneksiji i mogućim posljedicima u Jerusalemu s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom, ministrom vanjskih poslova Gabijem Askhenazijem i ministrom odbrane Benny Gantzom, navode izraelski mediji.

Maas je s palestinskim premijerom uspostavio kontakt tokom videokonferencije, jer ga je Izrael, zbog propisa o karantinu, uvedenih usred pandemije korona virusa, spriječio da posjeti Zapadnu obalu.

Šef nemačke diplomatije je ranije u srijedu upozorio Netanyahua da bi mogle biti uvedene sankcije protiv Izraela i zvanično priznata palestinska država ako Izrael ostvari namjeru da počne aneksiju Zapadne obale 1. jula, navodi list Hareetz.

Pritisak na Evropsku uniju

Na sastanku s izraelskim zvaničnicima Maas je rekao da Njemačka ne želi osvetu, već da druge zemlje vrše pritisak na Evropsku uniju da ide u tom pravcu.

Naglasio je da jednostrana aneksija krši međunarodno pravo i odluke UN-a i da je teško da Njemačka podrži taj potez.

To je rekao u vrijeme kada je Parlament Belgije počeo pozivati Vladu u posljednjim sedmicama da prizna palestinsku državu, u odgovoru na aneksiju Izraela.

Izrael planira anektirati 30 procenata Zapdne obale, u skladu s bliskostočnim mirovnim planom SAD-a predstavljenim u januaru.

Palestinci, koji planiraju formirati svoju džravu na čitavoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, taj su plan u potpunosti odbacili.

Izvor: Agencije