Rusija i NATO u ‘ratnim igrama’ na Baltiku

Ruska Baltička flota navela je da se njena vježba podudarila s NATO-ovom vježbom BALTOPS 2020 (EPA)

Ruski borbeni avioni danassu imali vježbu iznad Baltičkog mora, gdje manevre ima i Sjevernoatlantska alijansa (NATO), saopćila je danas ruska vojska, a prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Ruska Baltička flota navela je u saopćenju da je danas desetak njenih aviona Su-24, Su-27 i Su-30 uvježbavalo napad na ciljeve na moru.

Također je navela da se njena vježba podudarila s NATO-ovom vježbom BALTOPS 2020, ali se ne zna kolika je bila udaljenost među njima.

Prijetnja sigurnosti

Odnosi Rusije i Zapada opali su na najniži nivo od hladnog rata zbog ruske aneksije ukrajinskog Krimskog poluotoka, podrške Moskve separatistima na istoku Ukrajine te drugih spornih pitanja, navode agencije.

Zvanična Moskva više puta izrazila je zabrinutost zbog razmještanja snaga NATO-a u blizini ruske granice, što opisuje kao prijetnju svojoj sigurnosti, a obje strane razmjenjuju optužbe zbog priređivanja manevara.

Sjedinjene Američke Države i druge članice NATO-a često navode da ruski borbeni avioni ugrožavaju njihove, što Moskva negira.

Izvor: Agencije