Biden: Ako Trump ne bude htio otići, vojska će intervenirati

Bivši potpredsjednik BIden podsjetio je da se Trump žestoko protivi dopisnom glasanju (EPA)
Bivši potpredsjednik BIden podsjetio je da se Trump žestoko protivi dopisnom glasanju (EPA)

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden izjavio je u četvrtak da ga brine to što će predsjednik Donald Trump pokušati “ukrasti” izbore u novembru, ali je siguran da će ga vojnici izvesti iz Bijele kuće ako izgubi i ne bude htio priznati rezultat.

“To me veoma brine: predsjednik će pokušati ukrasti izbore”, rekao je Biden, prenosi Hina.

Nije precizirao kako bi republikanac Trump mogao varati na izborima. No, bivši potpredsjednik podsjetio je da se Trump žestoko protivi dopisnom glasanju i najavio da će demokrati imati advokate na biračkim mjestima kako bi spriječili republikance da manipuliraju listićima.

Trump je nekoliko puta kritizirao dopisno glasanje, rekavši bez ikakvih dokaza da bi veći udio dopisnih listića doveo do masovne krađe glasova na izborima 3. novembra.

Biden je rekao da su ga komentari bivših vojnih zapovjednika, koji su kritizirali Trumpov odgovor na proteste protiv policijske brutalnosti, uvjerili da će američka vojska intervenirati ako Trump ne bude priznao rezultate izbora.

Bidenova upozorenja

“Apsolutno sam uvjeren da će ga ekspresno izvesti iz Bijele kuće”, naglasio je Biden.

Biden je i ranije javno upozoravao da bi Trump mogao varati na izborima. No, njegova retorika zaoštrila se posljednjih mjeseci, u vrijeme kad ankete pokazuju prednost bivšeg potpredsjednika nad predsjednikom i kada se Trump sve više protivi dopisnom glasanju.

Trump i republikanci smatraju da se na dopisnom glasanju može varati i da ono favorizira demokrate iako to demantiraju brojne nezavisne studije.

Trumpov izborni štab nije odgovorio na zahtjev za komentar na Bidenove izjave.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO