Šest članica EU-a za bolju saradnju za buduće pandemije

Zemlje Evropske unije loše su procijenile svoje mogućnosti odgovora na korona virus (EPA)

Čelnici šest zemalja Evropske unije pozvali su na izgradnju evropskih zaliha ključnih medicinskih potrepština i opreme i na druge mjere kojima bi se ojačala evropska otpornost na javnozdravstvene krize.

U 27 članica EU-a i u Velikoj Britaniji ukupno je oko 1,4 miliona zaraženih korona virusom, što je petina ukupnih slučajeva u svijetu, prenosi Hina.

Na vrhuncu krize neke zemlje EU-a pribjegle su protekcionističkim mjerama, s trgovinskim barijerama, kojima su htjele spriječiti izvoz medicinske opreme svojim susjedima.

U zajedničkom pismu poslanom predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen u utorak, čelnici Danske, Španije, Njemačke, Francuske, Belgije i Poljske podržali su prijedlog o zajedničkom istraživanju i razvoju vakcina i lijekova.

Stvaranje zaliha ključnih lijekova

“Šira, holistička strategija EU-a mogla bi biti efikasnija nego da svaka zemlja članica pokušava sama ojačati spremnost”, kažu oni u pismu.

Predlaže se stvaranje tromjesečne zaliha ključnih lijekova, medicinskih potrepština i opreme u EU, kao i saradnja između država i kompanija u proizvodnji ključnih proizvoda u vremenu kriza.

Reuters je ranije javio kako su zemlje EU-a loše procijenile svoje mogućnosti odgovora na korona virus te u februaru rekle Brisedlu da nema potrebe za narudžbama medicinskih potrepština.

Izvor: Agencije