SAD otvorio konzulat na Grenlandu

Ledena teritorija između Atlanskog i Arktičkog okeana uglavnom je autonomna, ali Danska upravlja vanjskim poslovima, odbranom i monetarnom politikom (EPA)

Sjedinjene Američke Države otvorile su u srijedu konzulat na Grenlandu, objavio je državni tajnik Mike Pompeo, u očitoj namjeri da se poveća prisutnost Washingtona u arktičkoj regiji u borbi za moć s Rusijom i Kinom, javlja dpa.

“Potez je znak američke predanosti produbljivanju naše saradnje s ljudima na Grenlandu i cijelom Kraljevinom Danskom”, saopćio je Pompeo.

“Naša prisutnost u Nuuku povećat će prosperitet koji dijelimo s našim prijateljima u Danskoj i na Grenlandu dok radimo zajedno s drugim arktičkim saveznicima i partnerima na osiguranju stabilnosti i održivog razvoja regije”, dodao je.

Geopolitička važnost

Otvaranje konzulata uslijedilo je nakon što je američki predsjednik Donald Trump prošle godine rekao kako želi kupiti otok, ali mu je ponuda odmah odbijena. Trump je tada otkazao državnu posjetu Danskoj, podsjeća Hina.

Ledena teritorija između Atlanskog i Arktičkog okeana uglavnom je autonomna, ali Danska upravlja vanjskim poslovima, odbranom i monetarnom politikom.

Arktiku raste geopolitička važnost i žele ga najveće svjetske sile. 

Posljednji put je SAD imao konzulat u glavnom gradu Grenlanda Nuuku 1940-ih i 1950-ih, dijelom da bi imao položaj u regiji za odbranu od nacističke Njemačke, podsjećaju agencije.

Izvor: Agencije