Japan želi glavnu riječ u zajedničkoj izjavi G7 o Hong Kongu

Demonstranti u Hong Kongu pozvali su u utorak na povratak na ulice kako bi obilježili godišnjicu pokreta (EPA)

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je u srijedu da će grupa sedam najrazvijenijih zemalja (G7) pokušati objaviti zajedničku izjavu o situaciji u Hong Kongu, gdje Kina uvodi novi zakon o sigurnosti.

“Priznajemo da G7 ima misiju da vodi globalno javno mišljenje i Japan želi preuzeti vodeću ulogu u zajedničkoj izjavi na osnovu principa ‘jedna država, dva sistema’ u Hong Kongu”, rekao je on u parlamentu.

Tokio je već izrazio zabrinutost zbog odluke Pekinga i pozvao kineskog ambasadora u Japanu da prenese svoje mišljenje, prenosi Reuters.

Japan je u delikatnoj situaciji zbog američko-kineskih tenzija u vezi s Hong Kongom jer se planira državna posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Hong Kong neće ‘tolerirati haos’

Glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying kaže da Peking izražava “zabrinutost” zbog Abeove izjave i da je Hong Kong “potpuno unutrašnja stvar Kine”.

“Dotična zemlja treba poštivati međunarodno pravo i osnovne principe međunarodnih odnosa”, rekla je ona na konferenciji za novinare u Pekingu.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam izjavila je u utorak da ta teritorija sebi ne može dozvoliti da i dalje tolerira “haos” koji se u njemu događao tokom proteklih 12 mjeseci zbog antirežimskih protesta.

To je rekla na redovnoj sedmičnoj konferenciji za novinare, održanoj na prvu godišnjicu masovnog protestnog skupa protiv prijedloga zakona po kojem bi bile moguća izručenja optuženika na teritoriju kopnene Kine radi suđenja.

Prijedlog zakona u međuvremenu je povučen, a te demonstracije mnogi smatraju začetkom pokreta koji protestira protiv centralnih vlasti u Pekingu.

Poziv na povratak na ulice

Demonstranti u Hong Kongu pozvali su u utorak na povratak na ulice kako bi obilježili godišnjicu pokreta koji je nastao prošle godine.

Zakon o nacionalnoj sigurnosti sadrži zabranu aktivnosti koje imaju za cilj rušenje centralne kineske vlade, pozivanje na pobunu, izdaju države, terorizam i aktivnosti koje su prijetnja po nacionalnu sigurnost.

Zakon, kojem se suprotstavljaju opozicija iz Hong Konga i zapadne zemlje, omogućava procesuiranje novinara, privrednika te aktivista koji se predstavljaju kao “izdajnici države”.

Velika Britanija, Australija, Kanada i Sjedinjene Američke Države izrazile su zabrinutost odlukom Kine da u Hong Kongu uvede Zakon o nacionalnoj sigurnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO