Hrvatskoj ostao još samo jedan kriterij za uvođenje eura

Sve zemlje članice imaju obavezu uvesti euro, osim Danske, koja ima trajno izuzeće (EPA)

Hrvatska ispunjava kriterije za ulazak u eurozonu, osim članstva u Evropskom kursnom mehanizmu (ERM II), objavila je Evropska komisija.

Komisija je u srijedu objavila Izvještaj o konvergenciji za 2020, u kojem iznosi ocjenu napretka koji su države članice izvan eurozone ostvarile prema uvođenju eura, prenosi Hina.

Izvještajem je obuhvaćeno sedam država članica izvan eurozone koje su se pravno obavezale uvesti euro, a to su Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Švedska.

Sve zemlje članice imaju obavezu uvesti euro, osim Danske, koja ima trajno izuzeće iz te obaveze.

Komisija objavljuje konvergencijski izvještaj svake dvije godine, nezavisno od eventualnih tekućih postupaka pridruživanja eurozoni.

Uz ocjenu formalnih uvjeta za pristupanje eurozoni, u izvještaju se zaključuje da nacionalno zakonodavstvo svih predmetnih država članica, osim Hrvatske, nije u potpunosti u skladu s pravilima ekonomske i monetarne unije.

Ispunjenje kriterija

Za ulazak u eurozonu potrebno je ispuniti konvergencijske kriterije, tzv. “kriterije iz Maastrichta”.

Oni uključuju stabilnost cijena, uredne javne finansije, stabilnost deviznog kursa i konvergenciju dugoročnih kamatnih stopa. Provjerava se i usklađenost nacionalnog zakonodavstva s pravilima ekonomske i monetarne unije (EMU).

Nijedna država članica ne ispunjava kriterij deviznog kursa jer nijedna od njih ne učestvuje u kursnom mehanizmu (ERM II). Prije uvođenja eura potrebne su najmanje dvije godine učešća u tom mehanizmu, bez ozbiljnijih napetosti.

Hrvatska i Švedska ispunjavaju sve kriterije ekonomske konvergencije, a jedino Hrvatska ima potpuno usklađeno zakonodavstvo s pravilima ekonomske i monetarne unije, prenosi Hina.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković uputio je u utorak pismo čelnicima država članica i Evropskoj komisiji u kojem je rekao da je Hrvatska i prije predviđenog roka ispunila sve mjere i obaveze iz akcijskog plana te da je cilj ulazak u ERM II i Bankovnu uniju već u julu ove godine.

Prihvatanje pisma

Hrvatska je početkom jula prošle godine dobila službenu potvrdu eurogrupe o prihvatanju pisma namjere za ulazak u ERM II i Bankovnu uniju te pripadajućeg akcijskog plana s reformskim mjerama.

Akcijski plan s preuzetim obavezama mora biti potpuno ispunjen kako bi Hrvatska bila u mogućnosti ući u ERM II – mehanizam nadzora koji prethodi uvođenju eura kao službene valute.

Osim Hrvatske, i Bugarska je izrazila namjeru ulaska u ERM II.

“Iz izvještaja o konvergenciji vidljivo je da su neke zemlje postigle ohrabrujući napredak, ali im na putu prema eurozoni još predstoji nekoliko ključnih etapa. Komisija je, kao i uvijek, spremna pružiti podršku tim državama članicama. Jedan je od važnih koraka na tom putu pridruživanje mehanizmu ERM II, za koje se Hrvatska i Bugarska trenutno pripremaju. Pozdravljamo napore koje u tom kontekstu preduzimaju obje zemlje”, izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Izvor: Agencije


Povezane

U Hrvatskoj se obilježava 25. godišnjica od uvođenja nacionalne valute kune. Dugoročno, strateški cilj Hrvatske je pristupiti monetarnoj uniji i nakon određenog vremena uvesti euro. U javnom prostoru sve su češće rasprave je li euro prednost za hrvatsku privredu i građane ili ne.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO