Američke TV-mreže uklanjaju sadržaje s policajcima i robovima

'Bilo bi neodgovorno da smo ostavili ovaj naslov u ponudi bez objašnjenja o scenama rasnih predrasuda', kažu iz HBO Maxa (Screenshot)

Nakon 33 sezone emitiranja dokumentarna serija Policajci uklonjena je s mreže Paramount, dok se širom svijeta održavaju protesti protiv policije.

Policajci nisu na mreži i nemamo trenutne ni buduće planove za njihov povratak”, rekao je u izjavi glasnogovornik te kablovske mreže.

Emisija je privremeno uklonjena u drugoj polovini maja, kada su se počeli širiti protesti protiv policije, koje je izazvala smrt Afroamerikanca Georgea Floyda.

U isto vrijeme s platforme HBO Max uklonjen je film Prohujalo s vihorom.

‘Robovi vezani, robovlasnici junaci’

Film o Građanskom ratu u SAD-u, snimljen 1939, koji je osvojio osam Oscara, jedan je on najpopularnijih svih vremena, ali su ilustracija zatočenih robova i predstavljanje njihovih vlasnika kao heroja izazvali kritike.

Prohujalo s vihorom proizvod je svog vremena i opisuje neke od etničkih i rasnih predrasuda koje, nažalost, imaju mjesto i u američkom društvu”, kaže se u izjavi HBO Maxa agenciji AFP.

“Te rasističke predrasude bile su pogrešne tada, a pogrešne su i danas. Bilo bi neodgovorno da smo ostavili ovaj naslov u ponudi bez objašnjenja o tim scenama”, navedeno je.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO