Španski premijer traži produženje vanrednog stanja do 21. juna

Vlada Španije kroz četiri faze (od 0 do 3) namjerava popustiti mjere uvedene 14. marta (EPA)

Španski premijer Pedro Sanchez rekao je kako je njegovoj zemlji potrebno dodatnih 15 dana vanrednog stanja, koje bi trajalo do 21. juna, kako bi “definitivno završila zdravstvena kriza” uzrokovana pandemijom korona virusa.

Sanchez će zbog toga ove sedmice zatražiti od parlamenta novo, šesto produženje vanrednog stanja kojim se ograničava kretanje i okupljanje 47 miliona stanovnika, prenosi Hina.

“Jako puno smo napredovali”, istakao je premijer na konferenciji za novinare u Madridu.

“No bit će nam potrebno još jedno, posljednje produženje vanrednog stanja, kako bi smo dovršili ono što smo počeli”, dodao je Sanchez.

Vlada kroz četiri faze (od 0 do 3) namjerava popustiti mjere uvedene 14. marta.

Četiri faze popuštanja mjera

U ponedjeljak je 70 posto populacije ušlo u fazu 2, u kojoj nema određenog dnevnog rasporeda za izlazak u slobodnu šetnju, smije se okupljati do 15 osoba te svi trgovački centri, bez obzira na veličinu, smiju otvoriti vrata.

Najveći gradovi Madrid i Barcelona, najpogođeniji virusom, ostali su u fazi 1.

Nakon 21. juna stanovnici Španije bi se mogli slobodno kretati unutar svake od 17 autonomnih pokrajina, a od 1. jula će smjeti putovati širom zemlje. Tada Španija namjerava otvoriti granice stranim turistima. 

Korona virusom se u Španiji zarazilo ukupno 239.430 stanovnika. Na dnevnoj razini bilježi se 96 novih slučajeva zaraze korona virusom. Preminulo je ukupno 27.127 osoba.

Izvor: Agencije