Rudarski div se izvinio zbog uništenja drevnih pećina Aboridžina

Pokret 'Black Lives Matter' ponovo je preusmjerio pažnju na zlostavljanje autohtonih Australaca (EPA)
Pokret 'Black Lives Matter' ponovo je preusmjerio pažnju na zlostavljanje autohtonih Australaca (EPA)

Britansko-australski rudarski div Rio Tinto izvinio se što je eksplozijom uništio 46.000 godina stare pećine Aboridžina u Zapadnoj Australiji koje datiraju iz posljednjega ledenog doba, prenosi BBC, javlja Hina.

Pećine u klisuri Juukan, u regiji Pilbara, uništene su prije nekoliko dana prilikom radova na proširenju rudnika.

Te su pećine dragocjene za kulturu Aboridžina i spadaju među najstarija poznata mjesta na kojima su otkriveni tragovi aboridžinske prisutnosti.

“Izvinjavamo se zbog nevolje koju smo uzrokovali”, rekao je Chris Salisbury, izvršni direktor kompanije.

“Izražavamo svoje poštovanje narodu Puutu Kunti Kurrama i Pinikura (PKKP)”, rekao je. PKKP su tradicionalni vlasnici tog mjesta.

DNK veza

“Nastavit ćemo sarađivati s PKKP-om kako bismo naučili iz onoga što se dogodilo i ojačali naše partnerstvo. Hitno preispitujemo planove za sva ostala mjesta u području klisure Juukan”, dodao je.

Eksploziv je aktiviran prošle nedjelje u blizini pećine u skladu s dozvolama državnih vlasti izdanim prije sedam godina, naveo je Rio Tinto u saopćenju.

Samo godinu dana nakon izdavanja dozvole u arheološkim iskopima u jednom od skloništa otkriveni su najstariji poznati primjer koštanog alata u Australiji, naoštrena kengurova kost stara 28 hiljada godina i pletenica kose stara 4.000 godina, za koju se vjeruje da se nosila kao pojas.

Testovi DNK pronađene kose pokazali su genetsku vezu s domorocima koji danas žive ne tom području.

Iskopavanjima u 2014. pronađen je i jedan od najstarijih primjera brusnog kamena u Australiji.

Detonacija eksploziva

Lokalna aboridžinska zajednica saopćila je da su tradicionalni vlasnici tek 15. maja saznali da Rio Tinto planira detonirati eksploziv u blizini pećina, nakon što je kompanija zatražila pristup tom mjestu.

Pokušaji pregovora s rudarskom kompanijom da odustane od eksplozija nisu uspjeli i rečeno je da se eksploziv ne može sigurno ukloniti niti ga se može ostaviti nedetoniranog, izjavili su.

“Svjesni smo da je Rio Tinto ispunio svoje pravne obaveze ali ozbiljno smo zabrinuti zbog nefleksibilnosti regulatornog sistema”, kazao je predstavnik Aboridžina.

Predsjednik Zemaljskog odbora PKKP-a John Ashburton rekao je da to “razoran udarac” za zajednicu.

“Samo je nekoliko poznatih lokaliteta Aboridžina u Australiji koji su stari kao Juukan”, rekao je te naglasio da je lokalitet i među najstarijima u svijetu.

Neuspješni zakoni

“Naš je narod duboko uznemiren i tužan zbog uništenja pećina i duboko žalimo zbog gubitka povezanosti s našim precima kao i s našom zemljom”, kazao je.

Australski ministar za aboridžinsku zajednicu Ken Wyatt, i sam Aboridžin, rekao je kako je “neshvatljivo” da se nastavilo s detoniranjem.

Prema njegovim riječima, čini se da je to bila “istinska greška”.

U ovom slučaju državni zakoni nisu uspješni, rekao je.

Izvor: Agencije


Povezane

Didžeridu je jedan od naziva za duhački instrument koji se smatra najstarijim na svijetu. Izmislili su ga australski starosjedioci Aboridžini, sa sjevera tog kontinenta prije najmanje 1.500 godina. Kako iz Sydneyja izvještava Dragan Stanimirović, didžeridu je mnogo više od instrumenta – simbol je borbe za očuvanje vlastite kulture, jezika i predanja. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO