Posljednjih 30 minuta Georgea Floyda

Smrt Georgea Floyda dovela je do nasilnih protesta širom SAD-a, u kojima je život izgubilo nekoliko osoba (Reuters)
Smrt Georgea Floyda dovela je do nasilnih protesta širom SAD-a, u kojima je život izgubilo nekoliko osoba (Reuters)

Ključni događaji koji su doveli do smrti Georgea Floyda, Afroamerikanca kojeg je policajac Dereck Chauvin guši koljenom, nakon čega je došlo do nasilnih protesta širom SAD-a, dogodili su se u roku od samo 30 minuta, koje su mediji rekonstruirali na osnovu izjava svjedoka, videosnimaka i zvaničnih izvještaja.

Rezultati obdukcije: Ovo je ubistvo

Rezultati obdukcije, koja je izvršena na zahtjev porodice Georgea Floyda, pokazali su da je preminuo od posljedica gušenja zbog pritiska na njegova leđa i vrat kada je policajac Dereck Chauvin klečao na njegovom vratu nekoliko minuta i ignorirao njegove pozive u pomoć, saopćili su advokati porodice.

Ljekari koji su izvršili obdukciju rekli su da je riječ o ubistvu, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Odbukcija je, također, pokazala da je pritisak doveo do prekida dotoka krvi do mozga Floyda, a težina na njegovim leđima onemogućila mu je disanje.

Jedan od ljekara koji su izvršili obdukciju rekao je na konferenciji za novinare da Floyd nije ranije imao zdravstvena oboljenja koja bi doprinijela njegovoj smrti.

Floyd je umro nakon što je 25. maja uhapšen ispred prodavnice u Minneapolisu, pošto je prodavač nazvao policiju, optužujući ga da je kupovao cigarete falsificiranom novčanicom od 20 dolara, prenosi.

Sedamnaest minuta nakon što je prvi automobil stigao na lice mjesta, trojica policajaca su držala na tlu Floyda, koji nije davao znake života.

Sve je počelo na raskrsnici 38. ulice i Avenije Chicago u Minneapolisu, gdje je 25. maja predveče stajao parkiran plavi automobil, koji je vozio Floyd.

Flojdovo vozilo bilo je parkirano tačno preko puta prodavnice u kojoj je kupio cigarete.

Redovna i rado viđena mušterija

U 19:57 sati po lokalnom vremenu dva radnika izašla su iz prodavnice i došla do parkiranog vozila zahtijevajući od Floyda da im vrati cigarete koje je upravo kupio, ali su se na radno mjesto vratili praznih ruku, prema rekonstrukciji događaja koju je napravio New York Times.

Četiri minute kasnije, u 20:01, pozvali su policiju i prijavili da im je Floyd platio falsificiranom novčanicom.

Kako se vidi iz objavljenih transkripta razgovora, prijavljuju da je Floyd “užasno pijan” i da se “ne može kontrolirati”.

Vlasnik prodavnice ispred koje se sve dogodilo Mahmod Abumayaleh rekao je kasnije za NBC da je Floyd bio redovna i rado viđena mušterija i da nikada nije pravio probleme.

Brat ubijenog: George je bio ‘nježni div’

Terence Floyd, mlađi brat Georgea Floyda, pozvao je na smirivanje situacije i osudio nasilne proteste koji se održavaju širom SAD-a.

Za ABC je rekao kako želi da se podigne optužnica za ubistvo prvog stepena protiv policajca Derecka Chauvin, koji je klečao njegovom bratu na vratu, kao i protiv ostalih policajaca koji su učestvovali u toj akciji.

Naglasio je da se njegov stariji brat zalagao za mir, prenosi Tanjug.

Kako je istakao, mnogi su Georgea Floyda opisivali kao ‘nježnog diva’.

‘I ja sam ogorčen. Ponekad sam ljut i želim poludjeti’, kazao je Terence Floyd.

Na dan kada se incident dogodio vlasnik nije bio u prodavnici., a objasnio je da su njegovi uposlenici samo pratili protokol.

Vrlo brzo, u 20:08 sati, prvo policijsko vozilo ušlo je u vidokrug obližnjih sigurnosnih kamera.

Iz automobila su izašla dvojica policajaca i prišli Floydovom vozilu, a nekoliko sekundi nakon toga policajac Thomas Lane je potegao pištolj i naredio Floydu da stavi ruke na volan.

Vezanih ruku pao na zemlju

Nije poznato zašto je Lane morao izvaditi pištolj, piše BBC.

Policajci su izvukli Floyda iz automobila, vezali mu lisicama ruke iza leđa i odveli ga na trotoar ispred obližnjeg restorana, gdje je Floyd mirno sjeo na tlo, naslonjen na zid restorana.

Šest minuta nakon hapšenja policajci su odveli Floyda ka policijskom vozilu.

Na videosnimcima se vidi da Floyd na putu od restorana do policijskog automobila padao.

Prema zvaničnim dokumentima, Floyd je odbio ući u automobil, pravdajući se policajcima da je klaustrofobičan i da ne može disati.

U međuvremenu je na lice mjesta stiglo i drugo policijsko vozilo, a u 20:17 sati i treće, iz kojeg su izašli Tou Thao i Dereck Chauvin, koji će kasnije i sam biti uhapšen zbog Floydove smrti.

Chauvin se odmah priključio pokušaju svojih kolega da Floyda uguraju na zadnje sjedište policijskog automobila.

U jednom trenutku, ne zna ne zašto, policajac je naglo izvukao Floyda iz vozila i on je vezanih ruku pao na zemlju.

Molio da ga puste da ustane

Dok je Floyd ležao na tlu, dva očevica počela su snimati sve što se događa, a na prvim snimcima se vidi kako čak četiri policajca zajedno drže Floyda licem pritisnutog uz beton.

U 20:20 sati prvi put se čuje Floydov glas, koji je zapomagao i govorio policajcima da ne može disati.

Policajci su uskoro pozvali medicinsku pomoć, uz prijavu da Floyd krvari iz usta.

Uprkos tome, Chauvin nije podigao koljeno sa Floydovog vrata još punih sedam minuta.

Na nekoliko videosnimaka očevidaca čuje se kako Floyd najmanje 16 puta u roku od svega pet minuta govori policajcima da ne može disati.

Molio ih da ga puste da ustane i obećava da će ući u vozilo.

U jednom trenutku Floyd je ostao bez svijesti i nepomično je ležao, kada su i okupljeni građani upozoravali policajce da provjere njegov puls, ali Chauvin nije podizao koljeno sa Floydovog vrata ni u jednom trenutku.

Koljeno na vratu osam minuta i 46 sekundi

U 20:27 sati stigla je ekipa hitne pomoći.

Dok su ljekari provjeravali Floydov puls i pokušavali ga okrenuti na stranu, Chauvon je svoje koljeno i dalje držao na njegovom vratu, mada je on već nekoliko minuta bio bez svijesti.

Policajac je koljeno podigao tek kada su ljekari Floyda stavljali na nosila.

Chauvinovo koljeno je na Floydovom vratu bilo osam minuta i 46 sekundi.

Floyda su odvezli u bolnicu, gdje je uskoro proglašen mrtvim.

Njegova smrt dovela je do nasilnih protesta širom SAD-a, u kojima je život izgubilo nekoliko osoba, a 40 gradova je uvelo policijski sat.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO