Pandemija popustila, Evropa na biciklima

Britanija i druge zemlje nakon ublažavanja mjera potiču ljude da izbjegavaju javni prijevoz (EPA)
Britanija i druge zemlje nakon ublažavanja mjera potiču ljude da izbjegavaju javni prijevoz (EPA)

Andre Wu i još desetak drugih stoje u redu, na dopuštenoj udaljenosti, ispred prodavaonice Brixton Cycles u južnom Londonu kako bi kupili nove bicikle

“Tokom ove pandemije shvatio sam da javni gradski prijevoz nije nešto čemu se veselim u budućnosti pa sam odlučio nabaviti bicikl”, kaže Wu za AFP. 

I kako mjere ograničenja kretanja u Britaniji i u Evropi popuštaju, nije jedini. Lincoln Romain, direktor Brixton Cyclesa, tvrdi da je navala tolika da su im zalihe ispražnjene. 

“Iskreno, dolaze nam razni kupci. Oni koji su i prije putovali biciklima na posao, oni koji to nisu nikad činili i nemaju bicikl, a ima i onih kojima je bicikl skupljao prašinu u spremištu i treba im servis”. 

Britanija i druge zemlje nakon ublažavanja mjera potiču ljude da izbjegavaju javni prijevoz pri povratku na posao. Ministar prometa Grant Shapps kaže da su mnogi poslušali. 

“Milioni ljudi su tokom krize otkrili bicikliranje, neovisno o tome je li samo za vježbu ili kao sredstvo sigurnog prijevoza koji omogućuje fizičku distancu”, rekao je Shapps, prenijela je Hina. 

Britanska vlada najavila je da će uložiti milone funta u širenje postojećih biciklističkih staza ili stvaranje novih. 

Grade nove biciklističke staze

Bickliranje je u Evropi postalo trend. U Barseloni se korištenje biciklističkih staza povećalo za 325 posto, kaže šefica gradskog ureda za urbano planiranje Janet Sanz.

Zbog toga će grad dodati 21 kilometar na postojeće biciklističke staze. Berlin dodaje 22 kilometra, a Brisel 40. U Francuskoj su slično već najavili Pariz, Nica, Rouen, Lille i Nantes. Čak i Italija, zemlja s najviše automobila po glavi stanovnika, vraća se biciklu. 

Najmanje 150 kilometara biciklističkih staza bit će izgrađeno u Rimu, gradu koji je na zlu glasu po nepraktičnosti i opasnosti po bicikliste.  

To znači da će barem jedan ekonomski sektor iz ove krize izaći bogatiji. “Prodaja bicikala, posebno električnih, naglo je porasla nakon ponovnog otvaranja prodavaonica”, kažu u austrijskoj privrednoj komori. 

Francuska kompanija Go Sport zabilježila je 300 posto veću internet prodaju posljednjih sedmica. U Britaniji je 20.000 bicikala prodano unaprijed, objavio je savez trgovaca ACT. 

Kelly Wise biciklom putuje na posao već godinama i drago joj je zbog nove popularnosti njezinog prijevoznog sredstva, no dodaje da će “biti zanimljivo vidjeti koliko ih s vremenom od bicikliranja neće odustati”. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO