Moskovljani nakon devet sedmica mogu prošetati

I dalje se svakodnevno prijavljuje hiljade novih slučajeva širom ruskih 11 vremenskih zona (EPA)
I dalje se svakodnevno prijavljuje hiljade novih slučajeva širom ruskih 11 vremenskih zona (EPA)

Stanovnici Moskve od danas mogu napustiti svoje domove i izaći u šetnju po prvi put u posljednjih devet sedmica, javlja agencija Reuters i dodaje kako je riječ o ublažavanju mjera restrikcija nakon pada broja oboljelih od korona virusa.

Gradonačelnik ruske prijestolnice Sergej Sobjanin prošle sedmice je predsjedniku Vladimiru Putinu kazao kako će ublažiti neke mjere u glavnom gradu Rusije gdje živi 12,7 miliona ljudi, te kako će biti otvorene određene prodavnice.

Tako će svoja vrata, zatvorena od kraja marta, moći otvoriti prodavnice automobila, hemijske čistionice, dućani za popravak cipela, knjižare i praonice rublja.

Zvaničnici navode, a Reuters prenosi, kako će Moskovljani moći ići u šetnju tri puta sedmično u danima određenim po adresama. Također je omogućen odlazak na đogiranje i bavljenje sportom na otvorenom, ali samo od pet do devet sati ujutro.

Više od 400.000 oboljelih

Šoping centri i većina parkova Moskve, također zatvoreni sedmicama, također će biti otvoreni od ponedjeljka, no dječja igračišta i sportski tereni u tim lokacijama će ostati zatvoreni, navode zvaničnici na koje se poziva Reuters.

I dalje se svakodnevno prijavljuje hiljade novih slučajeva širom ruskih 11 vremenskih zona, a glavni grad i dalje je najgore pogođena regija kada se u obzir uzme broj potvrđenih slučajeva.

No, stopa infekcija je jako pala posljednjih sedmica, navodi Reuters i dodaje kako je u Moskvi u nedjelju prijavljeno 2.595 novih slučajeva, dok je prije taj broj bio veći od 6.000.

U Rusiji je tokom vikenda premašen broj od 400.000 oboljelih, dodaje Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO