Kombinacija lijekova i individualnog pristupa za liječenje oboljelih

Dosadašnja praksa ukazuje na to da SARS-CoV-2 različito djeluje na razne pacijente te da na ishod bolesti utječu brojni faktori, ističu autori studije (EPA)
Dosadašnja praksa ukazuje na to da SARS-CoV-2 različito djeluje na razne pacijente te da na ishod bolesti utječu brojni faktori, ističu autori studije (EPA)

Liječenje osoba zaraženih korona virusom najvjerovatnije zahtijeva kombiniranje antiviralnih, protuupalnih i ostalih lijekova s individualno prilagođenom terapijom svakome pacijentu, mišljenje je tima stručnjaka američke Uprave za hranu i lijekove (FDA).

“Kako sve više rezultata kliničkih ispitivanja postepeno postaje dostupno naučnicima, sve je jasnije da vjerovatno ne postoji samo jedan čarobni pristup liječenju pacijenata oboljelih od COVID-a 19 te moramo primjenjivati kombinaciju nekoliko mjera koje će djelovati na ključne faktora COVID-a 19”, napisali su naučnica Montserrat Puig i njezini kolege u izvještaju objavljenom u časopisu Frontiers of Immunology (Granice imunologije), prenosi Hina.

“Sve dok nam ne budu dostupni vakcina i lijekovi namijenjeni liječenju COVID-a 19, vjerovatno ćemo terapiju morati prilagođavati svakome pacijentu zasebno. Dosadašnja praksa nam, iz dana u dan, ukazuje na to da SARS-CoV-2 različito djeluje na razne pacijente te da na ishod bolesti utječu brojni faktori”, ističu autori studije.

Brojni faktori

Istraživanje, kojim je obuhvaćeno proučavanje 30 različitih dosad primjenjivanih lijekova, upućuje na zaključak da bi u raznim fazama bolesti mogle biti efikasne i različite terapije.

U početnom stadiju bolesti, vjerovatno bi bilo dovoljno primijeniti liječenje čiji je cilj onemogućiti prodor virusa u stanice, kao i njegovo razmnožavanje, kazala je Puig, dodavši da bi kod pacijenata s težim simptomima bolesti bilo važnije i efilkasnije potaknuti odgovor imunosnog sistema u borbi protiv virusa.

Zasad nije odobren nijedan lijek kao terapija namijenjena isključivo liječenju zaraze korona virusom, premda je Uprava za hranu i lijekove dopustila upotrebu antiviralnog lijeka remedesivira u hitnim slučajevima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO