Iran spreman slati naftu uprkos prijetnjama SAD-a

Uprkos američkim prijetnjama, Iran je poslao flotilu od pet tankera goriva Venecueli, koja ima teških problema s nestašicom goriva (EPA)
Uprkos američkim prijetnjama, Iran je poslao flotilu od pet tankera goriva Venecueli, koja ima teških problema s nestašicom goriva (EPA)

Iran je objavio da će nastaviti slati pošiljke goriva Venecueli ako Caracas zatraži još dostava uprkos kritikama iz Sjedinjenih Američkih Država zbog trgovine te dvije države, koje su pod američkim sankcijama, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na agencije.

“Iran koristi svoje pravo na slobodnu trgovinu s Venecuelom i spremni smo poslati još brodova ako Caracas zatraži još dostava Irana”, kazao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi na konferenciji za medije u ponedjeljak.

Prvi od pet iranskih naftnih tankera stigao je u Venecuelu prošle sedmice kako bi pomogao toj južnoameričkoj državi i nije imao problema s američkom vojskom. Venecuelske vlasti navodile su “prijetnje” iz SAD-a zbog dostava.

Prijetnje Washingtona

U namjeri da spriječi nove pošiljke iranskog goriva Venecueli Washington prati cijeli tok dostave. Upozorio je države, luke, špeditere i osiguravajuće kuće da im prijete mjere ako pomognu iranskim tankerima.

Nedavno je SAD pojačao svoje vojno prisustvo u Karipskom moru, a to je objasnio jačanjem operacije protiv tranzita narkotika.

Uprkos američkim prijetnjama, Iran je poslao flotilu od pet tankera goriva Venecueli, koja ima teških problema s nestašicom goriva.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Drugi iranski tanker ušao je u venecuelanske vode, dovozeći gorivo. Prvi iz konvoja od pet brodova stigao je jučer. Sjedinjene Američke Države, koje su uvele sankcije i jednoj i drugoj zemlji, kažu da nadgledaju situaciju. No, i Venezuela i Iran upozorile su Washington da se ne miješa u isporuke goriva.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO