Eksperti: Sjeverni tok 2 će potkopati jedinstvo Evrope

Prema mišljenju eksperta, završetak gradnje gasovoda je riješena stvar (EPA)

Gasovod Sjeverni tok 2 bit će završen, ali će to značiti da su jedinstvo i usklađenost vanjske politike Evropske unije potkopani, ocijenio je poljski ekspert Kamil Zajackowski.

“Nažalost, to će biti dokaz da su jedinstvo i usaglašenost zemalja EU-a na polju vanjske politike jednako krhki kao i prije nekoliko godina”, rekao je za poljske medije, prenosi Tanjug.

Prema njegovom mišljenju, završetak gradnje gasovoda je riješena stvar, međutim, SAD i zemlje EU-a koje se protive izgradnji moraju izvršiti diplomatski i politički pritisak na Njemačku.

Zajackowski je istakao da Berlin ne mijenja pozitivan stav o gasovodu, dvije godine njemački zvaničnici tvrde da projekat nije političkog karaktera, nego čisto ekonomskog.

Prema njegovom mišiljenju, vlasti Njemačke ne odustaju od svojih stavova, jer bi to značio “simboličan poraz Vlade Angele Merkel”.

Američki strah od ruskog gasa

Krajem prošle godine američki predsjednik Donald Trump potpisao je vojni budžet koji predviđa sankcije protiv gasovoda Sjeverni tok 2 i Turski tok.

Sjedinjene Američke Države zahtijevale su da kompanije koje polažu cijevi za gasovode odmah prestanu s radom.

Švicarska građevinska kompanija Olsiz povinovala se zahtjevima SAD-a.

Amerikanci se boje da će EU zavisiti od isporuke gasa iz Rusije i zato pokušavaju osujetiti projekat i istovremeno stvoriti uslove za isporuku američkog tečnog naftnog gasa Evropi po višim cijenama.

Izvor: Agencije