UN: Na Balkanu nismo postigli potpuni mir i pomirenje

Rosemary DiCarlo kaže da Ujedinjeni narodi i dalje ulažu u mirovne napore u Evropi (EPA)
Rosemary DiCarlo kaže da Ujedinjeni narodi i dalje ulažu u mirovne napore u Evropi (EPA)

Podsekretarka Ujedinjenih naroda za politička pitanja i aktivnosti izgradnje mira Rosemary DiCarlo izjavila je u petak, na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj 75. godišnjici završetka Drugog svjetskog rata, da se mir i stabilnost u Evropi ne mogu smatrati garantiranim.

“Evropa nije imuna na nestabilnost i ne bismo trebali uzimati mir i prosperitet u regiji ‘zdravo za gotovo’. UN je doprinio okončanju brutalnih ratova na Zapadnom Balkanu devedesetih godina, ali tamo još uvijek nisu postignuti potpuni mir i pomirenje. U međuvremenu na ovom kontinentu traje nekoliko sukoba, a krize u Gruziji 2008. i Ukrajini 2014. godine pokazale su da je novo izbijanja nasilja moguće”, rekla je ona i dodala da se 75 godina nakon završetka rata i dalje čuju uznemirujući odjeci prošlosti.

“Glasovi populizma, autoritarizma, nacionalizma i ksenofobije postaju sve glasniji. Moramo se suočiti s onima koji će svijet odvući u nasilnu i sramotnu prošlost”, kazala je zvaničnica UN-a.

Vrijeme je za trajni mir

DiCarlo je rekla da UN i dalje ulaže u mirovne napore u Evropi, uključujući pregovore o postizanju sveobuhvatnog i trajnog rješenja dugogodišnjeg kiparskog pitanja.

“Sarađujemo s regionalnim organizacijama u Ženevskim međunarodnim diskusijama. Pored toga, u potpunosti podržavamo vodeću ulogu i vitalni rad Normandije četiri i Trilateralne kontakt grupe za Ukrajinu, proces pod vodstvom OSCE-a u Nagorno-Karabahu, proces nagodbe ‘5 + 2’ koji je vodio OSCE za Pridnjestrovlje i dijalog Srbije i Kosova, koji je vodila Evropska unija.”

“Vrijeme je da se pronađu rješenja za ove sukobe i da se izgradi trajni mir. Za ovo će biti potrebna politička volja, hrabrost i vodstvo svih zainteresiranih”, kazala je DiCarlo.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO