Kim Jong-un čestitao Kini na uspješnoj borbi protiv virusa

Oodnosi Pjongjanga i Pekinga su 'dodatno učvršćeni', navodi agencija KCNA (EPA)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un poslao je kineskom predsjedniku Xi Jinpingu čestitku na uspjehu te zemlje u sprečavanju širenja korona virusa, izvijestili su državni mediji.

„Kim Jong-un je uputio srdačan pozdrav Xi Jinpingu i čestitao mu ističući da veoma cijeni to što koristi priliku za pobjedu u ratu protiv epidemije bez presedana”, izvijestila je agencija KCNA.

Kim je poželio kineskom predsjedniku dobro zdravlje, a u izvještaju agencije KCNA navedeno je da su odnosi Pjongjanga i Pekinga „dodatno učvršćeni“.

Sjeverna Koreja je također saopćila kako nema slučajeva korona virusa, ali prethodno je pojačala granične provjere i mjere protiv epidemije.

Kritika Južne Koreje

Lider Sjeverne Koreje je u ovoj poruci, između ostalog, kritikovao vojne vježbe koje je Južna Koreja održala nedavno, navodeći da je riječ o ozbiljnoj provokaciji koja zahtijeva reakciju.

„Nedavna vojna vježba Južne Koreje je još jednom pokazala da neprijatelji uvijek ostaju neprijatelji. Sve se sada vraća na početnu tačku na kojoj smo bili prije historijskog sastanka na vrhu 2018. godine“, navedeno je u izjavi.

Južna Koreja je u nedjelju saopćila da su sjevernokorejske trupe ispalile više metaka prema južnokorejskoj stražarskoj stanici u demilitariziranoj zoni koja razdvaja dvije zemlje.

Južnokorejske trupe reagirale su ispaljivanjem upozoravajućih hitaca prema Sjevernoj Koreji, ali nije bilo izvještaja o žrtvama.

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da su pucnjevi koje je Sjeverna Koreja ispalila vjerojatno „slučajni“.

Izvor: Agencije