Japan i SAD dogovorili saradnju na pronalasku vakcine protiv Covida-19

Trump i Abe razmijenili su mišljenja o situaciji u vezi Covida-19 (EPA)

Japanski premijer Shinzo Abe i američki predsjednik Donald Trump dogovorili su blisku saradnju dviju zemalja u pronalasku vakcine i lijekova protiv Covida-19, kao i u naporima da ojačaju ekonomiju.

Dvojica čelnika razgovarali su telefonski u situaciju kada nastoje ponovo pokrenuti poslovne aktivnosti u svojim zemljama.

Glavni sekretar japanske vlade Yoshihide Suga rekao je novinarima da su čelnici razmijenili mišljenja o situaciji u vezi Covida-19, mjerama za sprečavanje daljnjeg širenja tog virusa, pronalasku lijekova i vakcina te o koracima za ponovno otvaranje ekonomija Japana i SAD-a. 

Dodao je da je japanski premijer predložio razgovor s Trumpom, prenio je AP.

Ujedinjeni rješavati krizu

“Od velikog je značaja da Japan i Sjedinjene Američke Države sarađuju, što je i dogovoreno tokom razgovora dva lidera, a u isto vrijeme se očekuje da se međunarodna zajednica ujedini i riješi krizu izazvanu pandemijom”, rekao je Suga.

Japansko ministarstvo zdravstva je, u rijetkom ubrzanom procesu, odobrilo u četvrtak antivirusni lijek Remdesivir kompanije Gilead Sciences Inc., za liječenje pacijenta oboljelih od Covida-19. Odobrenje je dato u okviru posebnog brzog postupka samo četiri dana nakon što je kompanija podnijela prijavu.

U Japanu je i dalje na snazi vanredno stanje, koje je produženo ove sedmice do kraja maja, ali nisu provedene stroge restriktivne mjere.

Sjedinjene Američke Države imaju više od 1,2 miliona prijavljenih slučajeva zaraze korona virusom, a smrtnih slučajeva preko 75.000, dok Japan ima oko 15.500 zaraženih i 580 smrtnih slučajeva, prenijela je Fena.

Izvor: Agencije